Сигнализирай!

Археолози откриха покрита със злато мумия на 4300 години (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
27.01.2023 г.
24
0

Археолози откриха покрита със злато мумия на 4300 години, съобщава BBC.

Смята се, че останките в саркофага са на мъж с името Хекашепес. Това е една от най-старите и най-добре съхранени мумии, откривани някога в Египет.

Саркофагът е открит в 15-метрова шахта в гробищния парк Сакара, който се намира южно от Кайро. По-рано там са открити и други три гробници, като едната е принадлежала на "пазител на тайните".

https://www.youtube.com/watch?v=u6tL8Ofoxos

Твърди се, че най-голямата от мумиите, открити в древния некропол, принадлежи на човек на име Хнумджедеф - свещеник, инспектор и надзорник на благородници.

Другата гробница принадлежала на мъж на име Мери, който бил висш служител в двореца. Той бил с титла „пазител на тайните“, което му позволявало да извършва специални религиозни ритуали.

Смята се, че в третата гробница е положен съдия и писател на име Фетех. Там са открити най-големите статуи, намирани някога в района.

Няколко други предмета, включително керамика, също са открити сред гробниците.

Снимка: стопкадър/видео

Археолози отвориха новооткрити египетски саркофази, запечатани преди 2500 години (видео и снимки)

Всички открития датират от около XXV и XXII век пр.н.е., обяви археологът д-р Захи Хауас, който е бивш министър на антиките на Египет и сред най-известните египтолози в света.

„Това откритие е важно, тъй като свързва кралете с хората, живеещи около тях“, казва Али Абу Дешиш, друг археолог, участвал в разкопките.

Сакара е активно гробище повече от 3000 години, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Намира се в древната египетска столица Мемфис и е дом на повече от дузина пирамиди. Сред тях и Стъпаловидната пирамида.

Снимка: iStock

През последните години в Египет се правят сериозни археологически открития. Те са част от усилията за съживяване на туристическата индустрия.

Правителството се надява, че Големият египетски музей, който трябва да отвори тази година, ще привлече 30 милиона туристи годишно до 2028 г.

Критиците обаче обвиниха египетското правителство, че дава приоритет на медийните находки пред академичните изследвания, за да привлече повече туристи.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.