Сигнализирай!

"На тъмно" в последния момент са вкарани лобистки промени в Закона за горите

Gospodari.com
Gospodari.com
28.01.2023 г.
19
0

"На тъмно" в последния момент са вкарани лобистки промени в Закона за горите. Това става ясно от призив в социалните мрежи за налагане на президентско вето върху приетия в петък Закон за горите.

С пост в социалната мрежа Facebook депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев информира, че изменението на Закона за горите е прието в пълно нарушение на Правилника за Народното събрание.

Предложението не само не прекратява кметската схема със списъците за дърва, но и набъбва с десетина лобистки и спорни поправки. Те са вкарани в последния момент от БСП, ДПС и ГЕРБ, пише още народният представител.

Сечите се улесняват и узаконяват, за да се „раздават пари и ловни стопанства на ловни олигарси“, смята той.

https://www.facebook.com/alexdountchev2/posts/pfbid0DQnX3Pgn7QEiB3VAiEyRdmFSrgKAkzFLRwxEwgbLJXgE2Bma6HNM2WiyHRm25UXSl

Няма и 1 милион лева глоби за година плащат доказани извършители на незаконна сеч

„Само огромния обществен отзвук и десетките граждански становища спряха по този незаконен ред да не минат още куп лобистки текстове за изсичане на гори без пари за строеж на ски писти. Опитахме се с няколко колеги депутати да спрем тази порочна законодателна практика и в комисия, и в зала – но абсолютно безуспешно…“, допълва Александър Дунчев.

„С 5 спорни и лобистки поправки в Закона за горите, вкарани апокрифно в последния момент без реално обществено обсъждане и без аргументи, ние разрешихме да продължи порочната практика да се планират и разрешават сечи в горите, основно на вековни гори и често в нарушение на законите, спряна с Решение №4795/2022 на ВАС по адм. дело №8328/2021 г.

И защото с още 2 чисто лобистки поправки в ЗГ, вчера ние разрешихме и да бъдат отдадени на ловна концесия в полза на местни ловни феодали две от най-ценните ни държавни стопанства – Тунджа и царския Кричим! И да им строим и ловни съоръжения с държавни пари!“, се посочва още в поста на Александър Дунчев.

Снимка: iStock

Основна цел на призива за президентско вето е да бъде потърсена отговорност от народните представители и Народното събрание. Да бъде спряна порочната практика да се гласуват и приемат предложения, внесени между първо и второ гласуване. Те излизат тотално извън предметния обхват на приетия на първо гласуване законопроект и повечето не са аргументирани. Най-често тази порочна практика води до прокарването по ускорен и непрозрачен начин на лобистки и спорни промени в законите.

Тази порочна практика е особено опасна за обществения живот и функционирането на държавата, се посочва в призива.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.