Сигнализирай!

Ще се окаже ли мираж идеята за отваряне на българо-румънската граница (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
28.01.2023 г.
20
0

Ще се окаже ли мираж идеята за отваряне на българо-румънската граница?

Дискусията за отваряне на границата между България и Румъния се пренесе от социалните мрежи в Европейския парламент, предава NOVA.

Български и румънски евродепутати са задали въпроса за премахване на ограниченията между двете държави.

Бизнесът и гражданите смятат, че отпадането на граничната проверка ще намали огромните колони от тирове около граничния пункт „Дунав мост”, които понякога чакат по едно денонощие и затрудняват останалия трафик.

Снимка: iStock

Отново не ни приеха в Шенген и отново това води до пропуснати икономически ползи

След неуспешния опит за приемане на България в Шенгенското пространство, общинските съвети на Добрич и Силистра излязоха с декларации, изразяващи несъгласие с наложеното вето. Местните парламенти на Русе и Гюргево пък за първи път в историята проведоха общо заседание. Според сайта на румънската гранична полиция Гюргево-Русе е вторият най-натоварен пункт след Надлак, на границата с Унгария.

„Със сигурност в човешки план е по-добре този режим да отсъства. Русенският общински съвет е направил множество стъпки в тази посока. Разбира се, те имат по-скоро пожелателен характер”, казва председателят на Общински съвет-Русе Иво Пазарджиев.

На междудържавно ниво обаче няма информация да има преговори за отваряне на границите между България и Румъния или официално запитване от властите за създаване на свободна гранична зона за движение между двете държави.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.