Сигнализирай!

Цензура застигна филма за Кристиан Таков

Gospodari.com
Gospodari.com
29.01.2023 г.
39
0

Цензура застигна филма за Кристиан Таков.

Документалният филм "Моралът е доброто", посветен на живота на юриста доц. Кристиан Таков, е подложен на цензура. За това алармира авторът на лентата Веселин Диманов. В пост във Facebook той пише, че киноразпространители са отказали да покажат "Моралът е доброто" в различни градове, защото кметовете се уплашили, че става дума и за Делян Пеевски.

Вижте как Кристиан Таков коментира казуса “Главният прокурор” в интервю от 2015 година (видео)

Ето какво посочва в поста си Веселин Диманов:

„Получих обаждане, за което само предполагах, че евентуално ще ме застигне. И не, не е заплаха, а нещо още по-страшно.

Както знаете – разпространението на филма се организира от нас – Аффлатус. На практика мнозина ни подцениха още в началото, но към днешна дата смея да твърдя, че сме на прав път – близо 14 хиляди зрители, повече от 20 населени места и т.н.

Ето какво обаче ме кара да вярвам, че наистина сме на прав път.

Днес получих обаждане от разпространители (не искам да споменавам от кой регион на България, за да не злепоставям тях, защото те имаха желание да излъчат филма), които отказаха да ни пуснат, тъй като кметовете на малките населени места виждали проблем със съдържанието на филма – площади, протести, Пеевски и други сюжети. Явно ги притеснява как това би повлияло на зрителите. 

Та, ето на – цензурата ни застигна. Въпреки това обаче – гледайте “Моралът е доброто”, защото освен, че е най-успешният документален филм, който България е виждала в киносалоните, е и нещо, което пробужда, а това е мисля най-важното“.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=9574581979234333&id=100000478797482

Документалният филм "Моралът е доброто", посветен на доц. Кристиан Таков,  вече се разпространява и сред българските общности в чужбина.

Идните дни следват 4 прожекции в Швейцария.

От ноември досега филмът бе показан в по-големите градове при пълни зали. До момента има 14 000 зрители, което го прави най-успешният български документален филм от години насам, посочва авторът.

“Моралът е доброто”: Излезе филмът за живота на Кристиан Таков (видео)

Лентата разказва за известния и обичан юрист на фона на историческите събития в България от последните десетилетия.

За да вдъхне живот на филма, Диманов е дигитализирал записи и снимки от детските години на Таков, провел е над 40 интервюта и е минал през целия му личен архив от над 8000 страници.

Авторът се вдъхновява от Таков след интервю, което взима от него през 2016 година. Три години журналистът работи върху мечтата си да създаде филм за, както го нарича той, "съвременния будител от Прехода". Диманов и екипът на “Аффлатус” от две години работят и по 90-минутния документален филм.

На премиерата през ноември 2022 година бе и неговата майка - оперната певица Галина Йончева. Тя определи събитието като най-тъжното и радостно едновременно.

Доц. д-р Кристиан Таков, който ни напусна на 51 г. през 2017 г., е полагал системни усилия през целия си професионален и личен живот за изграждане на активно гражданско общество и утвърждаване на фундаментални за демокрацията ценности. Той бе ярка личност, която вдъхновяваше и продължава да вдъхновява българите.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.