Сигнализирай!

Гешев ще гледа Молитвената закуска с домакин Джо Байдън, но само на видео

Gospodari.com
Gospodari.com
30.01.2023 г.
21
0

Гешев ще гледа Молитвената закуска с домакин Джо Байдън, но само на видео.

Повод за това стана прессъобщение на прокуратурата, с което се казва, че главният прокурор Иван Гешев е пристигнал в САЩ за участие в традиционната Национална молитвена закуска, давана от американския президент. Както обаче The Washington Post писа тазгодишното издание ще премине в по-различен формат.

Нов организатор и нов по-различен формат

Изданието цитира бившия сенатор Марк Прейър, настоящ председател на новосформираната фондация „Национална молитвена закуска“. Тя е заменила Международната фондация, наричана за краткост „Семейството“. Според него вместо да се проведе в бална зала в хотел със стотици международни гости, участие ще вземат тесен кръг членове на Конгреса „плюс съпруг, член на домакинството или доверен гост“. Промяната е от съображения за елиминиране на рисковете от шпионска дейност.

iStock

Международната фондация планира да проведе отделно събитие едновременно с молитвената закуска, наречено „Събирането“. Участниците в него ще наблюдават Националната молитвена закуска чрез видео като част от двудневен конгрес. За този конгрес организаторите очакват „значително международно участие“.

Wikimedia Commons
Националната молитвена закуска

Националната молитвена закуска се провежда в първия четвъртък на февруари. Досега на нея присъстваха множество международни гости. А основната част от събитието бе речта на президента на Съединените щати. През 2018 г. събитието беше разтърсено от скандал. Тогава Министерството на правосъдието на САЩ обвини руската гражданка Мария Бутина в опит да използва Националната молитвена закуска като част от по-голям „заговор за действие като агент на Руската федерация".

От прокуратурата

По-рано от прокуратурата разпространиха вестта, че Иван Гешев ще вземе участие в 71-ото издание на традиционното събрание. Като уточниха, че в нея ще вземат участие представители на „американския политически и икономически елит, конгресмени, членове на правителството, както и гости от повече от 140 държави. Форумът предоставя възможност за изграждането на лични отношения и задълбочаване на контактите между изявени общественици и лидери от целия свят, споделящи общи ценности за толерантност, защита на човешките свободи и демокрацията", гласи още съобщението на прокуратурата.

САЩ отричат посещението на Гешев там да е по тяхна покана

На въпрос на „Сега“ дали главният прокурор ще присъства физически на церемонията, от пресслужбата още не са отговорили.

Гешев е дал обяснения пред прокурор заради списъка с имена на Петков
БулФото
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.