Сигнализирай!

Ще има ли недостиг на дизел у нас след 5 февруари?

Gospodari.com
Gospodari.com
31.01.2023 г.
25
0

Ще има ли недостиг на дизел у нас след 5 февруари? На този въпрос се опита да даде отговор председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев пред NOVA.

„Към момента няма причина за притеснение за недостиг на дизелово гориво на българския пазар. Но тъй като има много неизвестни, има много „ако“ и „евентуално“, всичко ще бъде в ръцете както на българските, така и на други политици след 5 февруари, когато ще влезе в сила забраната за износа на горива, получени от преработката на руски суров петрол“, каза Терзиев.

Путин забрани продажбата на нефт на определени държави (видео)

„Лукойл Нефтохим“

По негови думи разрешението България да изнася петролни продукти само за Украйна от една страна би довело до облекчение, но от друга страна създава риск от недостиг. Експертът смята, че „морално и от гледна точка на българския потребител правилно е основната част от дизеловото гориво, произведено в „Лукойл Нефтохим“ да бъде потребено почти на 100%.

Илиян Василев: “Лукойл” шантажира България, че ще затвори (видео)

„Основна цела на българската индустрия, на членовете на Българската петролна и газова асоциация е всички клиенти, потребители и индустрия, която ползва дизелово гориво, да бъде задоволена количествено и на най-добра цена“, каза още той.

iStock

По думите му рафинерията в Бургас не бива да спира работа и държавата и самата рафинерия трябва да търсят алтернативи на руския нефт. А ако бъдат ограничени руските доставки на нефт за рафинерията, това я поставя в риск, твърди Терзиев.

Изключението

По силата на договореното изключение за България от май 2022 година, страната ни може да внася руски петрол до края на 2024 година. В същото време забраната за вноса му по море в Европейския съюз влезе в сила на 5 декември 2022 година. От Брюксел настояват, че изключението е дадено на България, за да задоволява нуждите на собствения си пазар, а не да изнася.

Кирил Петков: За България ще има изключение от ембаргото на руски петрол

От своя страна българският парламент забрани износа на руски петролни продукти, освен за Украйна. На нарушителите ще се налагат глоби от 20 000 до 50 000 лева при първоначално нарушение. И от 50 000 до 100 000 при повторно такова.

Депутатите решиха за износа на нефтопфодукти към трети страни

Други източници

По този повод председателят на Българската петролна и газова асоциация заяви, че страната ни спешно трябва да търси неруски източници на петрол.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.