<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=131649" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Никаква инфо...

Кирил Петков: За България ще има изключение от ембаргото на руски петрол

31 Май 2022
0 239

България ще има отделен параграф в Шестия пакет със санкции на ЕС срещу Москва, в който ще има дерогация (отсрочка) специално за нас до края на 2024 г. Това заяви в Брюксел премиерът Кирил Петков, цитиран от bTV.

Снощи евролидерите постигнаха съгласие за частично ембарго на вноса на руски петрол. Забраната е част от Шестия пакет от санкции. Като ще засегне само доставките по море, но не и вноса по тръбопроводите. Това обхваща повече от 2/3 от вноса на руски петрол за Европейския съюз.

Евролидерите се договориха за частично ембарго на руския петрол след натиск на Зеленски

“Изключението за страната ни ще бъде подробно записано в детайлното заключение от заседанието на Европейския съвет, което ще бъде публикувано след 2-3 дни“, съобщи българският премиер.

Кирил Петков: За България ще има изключение от ембаргото на руски петрол

По думите му, ние оставаме единствената страна, която има достъп до пристанище, но реално има дерогация.

“Радвам се, че Шестия пакет със санкциите срещу Русия ще мине и голяма част от паричните им потоци ще спрат”, заяви Петков.

Той обясни как ще се плаща петрола на Русия в следващите 2 години. „Лукойл” ще трябва да плаща на „Литаско”, която е швейцарска фирма.

Кирил Петков: За България ще има изключение от ембаргото на руски петрол

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции