Сигнализирай!

Спор за паметници се разрази във Велико Търново

Gospodari.com
Gospodari.com
01.02.2023 г.
32
0

Спор относно издигането на паметник възникна във Велико Търново между БСП и комитета "Ген. Сава Муткуров“. Комитетът изразява желание да се построи монумент на жертвите на комунизма.

"Нашето желание е със собствени средства, набрани от дарения на съпричастни с каузата хора и организации, да изградим мемориал в района на съществуващия кръст на старите гробища - парк „Дружба” - на мястото, където са били избивани хора от Велико Търново и региона. Целта ни е да бъде възродена паметта за жертвите на престъпния комунистически режим, а в начинанието си срещнахме подкрепа от съмишленици – граждани, историци, наследници на репресираните след 09.09.1944 г. и др.", посочи председателят на сдружението Венелин Иванов.

източник: Венелин Иванов/facebook

В отговор общинският партиен съвет на БСП предлага да се изгради паметник на помирението. Предложението им е отправено към кмета на града Даниел Панов.

Паметник на Христо Ботев краси град в Япония (видео)

Социалистите възроптават срещу намеренията на комитета и ги описват като пореден повод за разделение на обществото. Според тях, изграждането на такъв паметник ще доведе до счупване на мостовете между поколение и огорчение сред хиляди великотърновци, работили за развитието на старата българска столица.

Пълния текст на позицията можете да видите тук.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.