Сигнализирай!

Двойка танцуващи в Иран получиха 10-годишни присъди (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
01.02.2023 г.
20
0

Двойка танцуващи в Иран получиха 10-годишни присъди.

Астиаж Хакичи, на 21, и нейният годеник Мохамед Ахмади, на 22, са признати за виновни в „разпространението на корупция и проституция“. Също така и в „заговор срещу националната сигурност и пропаганда срещу властта“. Това твърдят източници, близки до BBC. Въз основа на обвиненията двамата млади са осъдени на 10 години и шест месеца. Ако присъдата се потвърди, ще бъде най-строгото наказание по тези обвинения.

В Иран издадоха много смъртни присъди след симулиране на съдебни процеси

Хакичи и Ахмади пуснали видео от своя танц край Кулата на свободата Аззади в Техеран в профилите си в Instagram. Именно фактът, че двамата се радват на изключителна популярност там с общо два милиона последователи, довел и до обвиненията, твърдят източниците.

Случаят с двамата годеници ни припомня, че властта в Техеран не се свени да приложи сурови наказания за всякакви форми на протест или демонстрации. Както знаем, антиправителствени брожения избухнаха в цялата страна след смъртта на 22-годишната Махса Амини. Броени дни преди това тя бе задържана от т.нар. „Морална полиция“, заради „обидно отношение“ към задължителната в ислямската държава забрадка.

Ако си жена или си роден от жена, виж това (Коментарът на “Господарите”)

Двамата танцуващи по никой начин не свързват младежката си изява с протестите, които властта в Техеран нарича „бунтове“. Въпреки това семейният дом на Хатичи, която се занимава с моден дизайн, е станал обект на полицейска акция преди ареста ѝ.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.