Сигнализирай!

ГЕРБ питат Конституционния съд за Гешев

Gospodari.com
Gospodari.com
03.02.2023 г.
19
0

ГЕРБ питат Конституционния съд за Гешев. Това става ясно от публикуваното искане в страницата на Конституционния съд.

За него обаче от партията на Бойко Борисов няма официална информация, за разлика от друг път, пише в. Дневник.

В последния работен ден на 48-то Народно събрание цялата парламентарна група на ГЕРБ е внесла искане за тълкуване в Конституционния съд на "независимост на съдебната власт" и дали освен независимост от другите две власти - законодателна и изпълнителна, понятието включва и независимост между трите органа на съдебната власт - съд, прокуратура и следствие.

В предишния парламент ГЕРБ се обявиха срещу проектите, с които се предвиждаше създаване на механизъм за разследване на главния прокурор. Основният им мотив беше, че те са противоконституционни.

“Господарите” питат ГЕРБ за съдебната реформа, кюлчетата и АМ “Хемус” (видео)

Предложенията за промени в Наказателно-процесуалния кодекс на Министерския съвет предвиждаше ад хок прокурор да разследва сигналите за извършени престъпления срещу главния прокурор. Поправките бяха приети с голямо мнозинство с 209 гласа "за", 1 против и без "въздържал се" на първо четене. По-късно обаче идеята на "Демократична България" срокът между двете четения да бъде съкратен, за да може Народното събрание да приеме окончателно проекта, бе отхвърлена. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Единият от законопроектите - този на "Възраждане", предвиждаше главният прокурор да може да се разследва от независим следовател. В момента Националната следствена служба е част от прокуратурата, а директорът е пряко подчинен на главния прокурор.

Ако Конституционният съд реши, че националното следствие е независимо от държавното обвинение, то това би означавало легитимиране на проекта на "Възраждане".

Делото е разпределено на съдия Филип Димитров.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.