Сигнализирай!

Какво се договориха участниците в срещата на върха между Украйна и ЕС в Киев (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
03.02.2023 г.
16
0

Какво се договориха участниците в срещата на върха между Украйна и ЕС в Киев?

Няма строго определен график за присъединяването на Украйна към Европейския съюз. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след среща в Киев с украинския президент Володимир Зеленски, пише Свободна Европа.

Тя се провежда, след като в четвъртък Фон дер Лайен пристигна в Киев с още 15 представители на Европейския съюз. Темата на разговорите бе процесът по присъединяването на Украйна към ЕС.

Позицията на Брюксел е, че на Украйна ѝ предстои да изпълни някои изисквания по пътя към членството в ЕС и процесът ще бъде "базиран на целите", като следващият доклад за прилагането им се очаква през пролетта.

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/videos/704914724456125/

"Украйна всеки ден ще полага усилия, за да напредне по пътя си към членство в ЕС", каза Зеленски. Той написа в Telegram, че целта на страната е да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. "Няма да загубим и един ден в нашата работа по сближаването на Украйна с ЕС", добави той.

"Украйна е Европейският съюз и Европейският съюз е Украйна", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Решимостта ни няма да отслабне. Ще ви подкрепяме и на всяка крачка по пътя ви към ЕС", написа той в Twitter.

https://twitter.com/CharlesMichel/status/1621529645341458434

Фон дер Лайен каза също, че следващият пакет санкции на ЕС срещу Русия ще бъде насочен срещу компоненти, необходими за производството на дронове, които руските въоръжени сили използват в Украйна.

Освен това "Европейският съюз ще положи допълнителни усилия замразени руски активи да бъдат използвани за възстановяването на Украйна", става ясно от общо изявление на Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, разпространено след срещата със Зеленски в петък.

Срещата се проведе на фона на предупреждения за въздушни нападения в столицата и в цяла Украйна.

В Киев бяха активирани сигналите за тревога, като до момента няма съобщения за въздушни удари там от страна на Русия.

https://twitter.com/vonderleyen/status/1621512129538039808

Европа дава още половин милиард евро като допълнителна военна помощ за Украйна

Украйна получи статут на кандидат за членство през юни.

Брюксел е категоричен, че страната трябва да осъществи редица демократични и икономически реформи и да изкорени широко разпространената корупция, преди да бъде приета, а процесът на приемане може да отнеме много години.

Зеленски обеща да се справи с корупцията, която отслабва ефективността на държавните институции. Малко преди срещата в Киев, на 1 февруари антикорупционни агенти нахлуха в домовете на няколко високопоставени служители като част от втора проверка в рамките на една седмица.

Фон дер Лайен похвали украинското правителство за предприетите бързи действия срещу корупцията. "Вашата решимост да се присъедините към Европейския съюз е впечатляваща", каза тя.

Срещата на върха се провежда, след като на 2 февруари комисарите от ЕС се срещнаха с колегите си от украинското правителство на първото по рода си съвместно заседание.

Междувременно САЩ, Франция и Италия обявиха едновременно два нови пакета военна помощ за Украйна. Вашингтон ще достави на украинската армия мобилни ракетни системи с далекобойност от 150 километра. Париж и Рим ще изпратят модерна противовъздушна отбрана.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.