Сигнализирай!

Джеф Безос изпраща първия изцяло женски екипаж в Космоса

Gospodari.com
Gospodari.com
07.02.2023 г.
64
0

Джеф Безос изпраща първия изцяло женски екипаж в Космоса, съобщават от бизнес екипа на bTV.

Космическата компания Blue Origin на милиардера ще изпрати първия изцяло женски екипаж в Космоса през следващата година. Мисията ще ръководи приятелката на Безос - Лорън Санчес.

Снимка: Instagram

Самоличността на петте дами, които ще се присъединят към Санчес няма да бъде разкрита до наближаването на старта, който все още не е официално потвърден от компанията.

Санчес каза в интервю, че е „супер развълнувана“ и „малко нервна“ относно полета в Космоса. „Това ще бъдат жените, които променят света и които имат послание, което да изпратят“, допълни тя. Безос, който се разведе със съпругата си през 2019 г. след аферата си със Санчес – я „окуражава“ за мисията.

Мисията наподобява плановете на НАСА, която ще изпрати първите жени астронавти на Луната през 2025 г., като част от своята програма Artemis.

Лорън Санчес е известна в САЩ като водеща на новините, но също така е лицензиран пилот на хеликоптер. Благодарение на нея, Безос е преодолял страха си от летене след катастрофата с хеликоптер през 2003 г.

Снимка: Instagram

Тя също е основател и на Black Ops Aviation, компания за заснемане на филми във въздуха, с основатели жени. Въпреки че няма опит като астронавт, това не би трябвало да е проблем, тъй като целта на Blue Origin е да изпрати цивилни в Космоса.

Безос беше на борда на първата екипажна мисия на Blue Origin в Космоса на 20 юли 2021 г. Сега той е в процес на получаване на собствен пилотски лиценз.

Джеф Безос излетя в Космоса с проектираната от него ракета “Ню Шепърд” (видео)

Според уебсайта на фирмата, членовете на екипажа могат да бъдат напълно обучени за полет само за два дни. След като излетят, пътниците пътуват със скоростта на звука покрай линията на Карман (границата между земната атмосфера и космическото пространство). След това се носят в безтегловност за няколко минути и стават свидетели на зашеметяващи гледки към Земята, преди да се спуснат с парашути.

В момента Blue Origin разполага с две ракети-носители, включително New Shepard, кръстена на първия американец в космоса, Алън Шепърд.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.