Сигнализирай!

Помощ за Турция и Сирия: Кой с какво участва?

Gospodari.com
Gospodari.com
08.02.2023 г.
26
0

Помощ за Турция и Сирия: Кой с какво участва?

Два дни след катастрофалното земетресение, взело хиляди жертви в Турция и Сирия и довело до дестки хиляди ранени, правителства и международни организации от цял свят предлагат помощ за засегнатите райони. Ето в какво се изразява тя по списък, който не претендира да предлага изчерпателност, пише „Дневник“.

Жертвите на земетресенията в Турция и Сирия са вече повече от 8000

САЩ

Ръководителят на екипа за реагиране при бедствия на USAID Стивън Алън заяви, че страната предоставя два екипа на Американската агенция за междуародно развитие, всеки от по около 80 души плюс кучета за търсене и спасяване. Те пристигат в Турция в сряда и ще се отправят към югпоизточната провинция Адъяман.

Китай

Спасителен екип при земетресения е пристигнал и от Китай в Адана. Той ввключва 82 души и четири кучета, като в допълнение са пристигнали 20 тона провизии и оборудване.

Индия

Индия е в готовност два екипа на Националните сили за реагиране при бедствия, всеки от които от по 100 човека и кучета с оборудване./ В готовност са и медицински екипи, а помощни средства вече са изпратени в координация с турските власти.

Япония

73 спасители с оборудване - детектори за живот, бормашини, преносими генератори, медицински комплекти и храна изпрати и Япония.

Опустошителното земетресение в Турция събужда спомени от ужаса в Стражица през 1986 (видео)

Европейския съюз

Комисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич каза, че денонощният координационен център за спешно реагиране на ЕС се е свързал с турските власти и е активирал своята услуга за спешно сателитно картографиране Copernicus, за да помогне на първите реагиращи.

Великобритания

От Лондон са заявили предоставянето на 76 британски специалисти по търсене и спасяване с четири кучета търсачи и спасително оборудване са били изпратени в Турция и британски екип за спешна медицинска помощ ще оцени ситуацията.

Германия

Федералната агенция за гражданска защита е предложила спешни убежища и съоръжения за пречистване на водата и че подготвя хуманитарни доставки с аварийни генератори, палатки и одеяла, в координация с турските власти.

Испания

Военен самолет A400 е изпратен с пожарникари и оборудване. В допълнение към него Airbus A330 е отлетял с с персонал на гражданска защита. Страната е изпратила и два военни кораба с помоищ и 500 морски пехотици.

Полша

Спасителна група HUSAR със 76 пожарникари и осем спасителни кучета е готова да бъде изпратена.

Швейцария

80 експерти и осем кучета търсачи са изпратени от Swiss Rescue. Екипът включва специалисти по реагиране при бедствия от швейцарската армия.

Австралия

Правителството обеща помощ в размер на 10 милиона австралийски долара (7 милиона щатски долара) и ще предостави градски екип до 72 души за търсене и спасяване в Турция, като целта е да бъдат готови на място до края на седмицата.

Канада

10 милиона канадски долара помощ (коло 7,5 милиона щатски) обеща и премиерът на Канада Джъстин Трюдо за Турция и Сирия.

iStock
Тайван

Пожарната служба на Тайван съобщи, че екип от 40 спасители заедно с три спасителни кучета и четири до пет тона помощ са изпратени в Турция. По-рано тя заяви, че е готова да предложи екип от 130 души, заедно с пет кучета търсачи и 13 тона помощ, и очаква отговора на Турция.

Украйна

Президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна е готова да изпрати подкрепа. "В този момент сме близо до приятелския турски народ, готови да окажем необходимото съдействие", каза той.

Русия

Руското министерство на извънредните ситуации съобщи, че два самолета Ил-76 със 100 спасители са готови да излетят за Турключ, ако е необходимо.

Президентът Владимир Путин изпрати съобщения до Турция и Сирия, където руските войски подкрепят сирийската армия, като изрази съболезнования на президентите на двете страни и предложи подкрепа.

Помощ са заявили и други страни, като част от организациите, в които членуват, или самостоятелно.

Български кучета също се включиха в спасителните операции в Турция и Сирия (видео)

България

Пожарникари, спасителни екипи на БЧК с четири обучени кучета и планински спасители от различни части на страната ни заминаха още в първите часове след земетресенията.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.