Сигнализирай!

Обвиниха бивш министър на енергетиката и шеф на „Булгаргаз“ заради сделки с „Газпром“ (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
08.02.2023 г.
24
0

Обвиниха бивш министър на енергетиката и шеф на „Булгаргаз“ заради сделки с „Газпром“.

В съобщение на прокуратурата се казва, че следовател Националната следствена служба е привлякла като обвиняеми бившият енергиен министър Александър Николов, неговия заместник Данаил Николов, както и бившият директор на държавното предприятие „Булгаргаз“ Людмил Йоцов за нанесени щети в размер на 88 милиона лева.

Асен Василев и Александър Николов заминават за Брюксел заради спрения руски газ

Досъдебното производство е образувано на 30.08.2022 г. с постановление на прокурор от СГП въз основа на материали. Те са постъпили от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Установено е, че през май месец 2022 г. близо половината от потребената газ в България е била доставена от частната компания „МЕТ Енерджи“.

Руски газ с посредници и на по-висока цена

Според агентите на контраразузнаването и следователите, енергийният министър, неговият заместник и шефът на „Булгаргаз" умишлено са оставили страната без алтернативни доставки. Това е направено в услуга и договори с частната компания, която предварително е договорила закупуването на допълнителни количества газ от „Газпром". Така се оказва, че в първите месеци след спирането на газ от Русия за България, страната ни е купувала отново руска газ. Но през посредник, от което „Булгаргаз" е претърпял щети в размер на десетки милиони лева.

Умишлена безстопанственост и престъпление по служба

Александър Николов и Людмил Йоцов са привлечени са привлечени към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост в особено големи размери. Като Николов е обвинен за неупражнен достатъчен контрол върху дейността на Йоцов. А на самия Йоцов е обвинен за неполагане на достатъчно грижи за управлението и запазването на имуществото на „Булгаргаз“ ЕАД. Данаил Николов е обвинен за престъпление по служба.

БулФото

Александър Николов бе министър на енергетиката в кабинета на Кирил Петков в периода декември 2021 - август 2022 година. На излизане днес от сградата на НСлС той каза, че му е повдигнато обвинение, но не коментира какво, съобщава БНТ.

„В рамките на декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е спазван изцяло обществения интерес на всички граждани", заяви той.

Неговият адвокат Ина Лулчева отказа да коментира подробности за обвиненията срещу него.

Организаторът на Националната молитвена закуска не е чувал за Гешев

Обвиненията на Софийската градска прокуратура срещу бивш министър от правителството „Петков“ и негови подчинени идват само три дни след визитата на главния прокурор Иван Гешев в Съединените щати. Там обвинител номер 1 на България е коментирал зловредното руско влияне в страната ни. Според Гешев руският натиск вече не се изразява само чрез класически шпионаж. А чрез влияние върху политическия процес в страната, медиите, както и чрез икономически механизми.

Видео: БНТ

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.