Сигнализирай!

След 14 години съдът оправда Вальо Топлото за пране на пари

Gospodari.com
Gospodari.com
08.02.2023 г.
25
0

След 14 години съдът оправда Вальо Топлото за пране на пари, съобщава "Дневник".

Върховният касационен съд (ВКС) оправда бившия директор на "Топлофикация" Валентин Димитров по обвинението, че е източил над четири милиона лева от дружеството. Това предаде news.lex.bg, позовавайки се на решението на върховните съдии.

Съдебната сага около „Топлофикация“ започна преди 16 години с ареста на Валентин Димитров. След това обаче той беше осъден на три инстанции единствено по делото за безстопанственост. По него вече изтърпя наказанието си от три години затвор. Преди 4 години пък беше окончателно оправдан за валутни престъпления. Единственото останало дело срещу него е за пране на пари. То продължи рекордните 12 години само на първа инстанция. Делото приключи едва миналата година, когато градският съд осъди Димитров на 7 години затвор.

Внесено за пръв път в съда преди 14 години, това е най-дълго продължилото дело срещу Димитров, по което той беше и осъждан, и оправдаван. Докато през 2012 г. ВКС не го върна за ново разглеждане, а накрая процесът започна отначало. ВКС обяви делото за решаване преди повече от година, но едва сега излиза с решение.

Снимка: Булфото

Осъдиха Вальо Топлото за пране на пари след близо 13-годишен процес

Вальо Топлото беше арестуван през 2006 г.

След това срещу него започнаха четири дела - за валутни престъпления, за безстопанственост, за длъжностни престъпления и за пране на пари.

През 2019 г. градският съд оправда за валутни престъпления Димитров и подсъдимата с него шефка на фирма „Шибър“ Мая Стоилова. През всичките 14 години прокуратурата твърдеше, че присвояването е ставало през договори на „Топлофикация“ с „Шибър“. Според обвинението парите са били превеждани на фирмата в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), сумите били завишени, доставките били ненужни, а освен това стойността на отделните изделия била фактурирана на части.

Прокуратурата се позоваваше на комплексна счетоводна, финансова и техническа експертиза за средните цени на тези продукти. Общо платените пари на "Шибър" за продукцията били 11. 774 млн. лева, докато според заключението на експертите средната им цена е била 7. 349 млн. лева.

Съдът, на три инстанции приема, че не само не може да се направи подобно заключение, а процедурата е била напълно законна и прозрачна.

Според експертно заключение въпросните доставки са част от проект за рехабилитация на "Топлофикация", съфинансиран от Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и ЕС чрез програма ФАР,а търгът е проведен според правилата.

Върховните съдии приемат още, че дори и да е имало нарушения на Закона за обществените поръчки при избора на фирми за доставки, това е неотносимо към обвинението за длъжностно присвояване.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.