Сигнализирай!

Британският посланик: Видяхме доказателства за тежка корупция в България (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
12.02.2023 г.
17
0

Британският посланик: Видяхме доказателства за тежка корупция в България. Това заяви Роб Диксън в интервю за "120 минути" по bTV.

Той обясни, че причината за налагането на санкциите е, че от Обединеното кралство не могат да допуснат хора, доказано свързани с корупционни схеми, да търгуват със страната. Сега лицата, поставени под рестрикции - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, няма да имат право на каквито и да било бизнес отношения с Великобритания.

Великобритания наложи санкции на знакови олигарси

"Ясното послание по нашия режим на санкции е, че тези хора не заслужават достъп до нашата финансова система. Имаме красноречиви доказателства, че те са част от сериозни корупционни схеми", добави още той.

Посланикът обясни, че Великобритания е извършила собствена проверка на трите лица. На базата на нея е взето решението за рестрикциите.

"Корупцията е разпространена в България, а това води до много трудности. Ресурси, които принадлежат на българите, не се използват за развитие на страната. Това има отношение и към върховенството на правото. Такава корупция отваря вратите и за враждебна външна намеса", коментира още Роб Диксън.

По думите му корупцията в България оказва неблагоприятно влияние на цялата общност.

Първата жертва на корупцията са българските граждани, които виждат ресурсите им да "изчезват в ръцете на шепа корумпирани личности".

Според посланик Диксън има практики в някои сектори на икономиката определени лица да използват мрежа от контакти, за да извършват злоупотреби. Енергетиката е сред тези сектори безспорно, но има и други важни сектори, дълбоко засегнати от корупционните практики.

На въпрос дали вярва, че българските правораздавателни органи ще свършат работата си по случаите, Диксън е песимист. И той като посланик Херо Мустафа не е убеден, че прокуратурата на република България ще проведе реално разследване, което да доведе до реални действия срещу санкционираните лица. Въпреки това, той подчерта, че Великобритания работи с българските си партньори по борбата с корупцията.

"Ние не просто не искаме тези лица да извършват дейност във Великобритания. Ние искаме да напомним, че съдебната система има още много стъпки, които да предприеме за постигане на желаните резултати в борбата с корупцията, категоричен бе посланик Диксън.

Връзка с изборите

Посланик Диксън подчета, че санкциите нямат отношение към предстоящите избори. Той напомни, че през последната година имаше 5 пъти избори в България - няма как да се намери момент без такива, за да се съобщи за наложените мерки.

Той не коментира пряко дали предстоят още санкционирани лица. Но при всички случаи работата срещу корупцията и от страна на Великобритания, и от страна на САЩ ще продължи.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.