Сигнализирай!

Част от спасителите ни в Турция се завърнаха у нас, вижте какво разказват (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
14.02.2023 г.
29
0

Част от спасителите ни в Турция се завърнаха у нас, вижте какво разказват за преживяното.

С хляб и сол в базата на Аварийно спасяване – Пловдив посрещнаха 27 български доброволци. Те заминаха преди седмица за своя сметка, със собствена екипировка и оборудване, за да издирват оцелели след земетресението в Турция. Това са спасители от София и от Пловдив, помагали за откриване на живи хора под развалините.

Трагедията там наистина е голяма, разказват българските спасители, открили над 30 души, извадени живи от специализирани екипи.

„На терен останаха много хора без семейства, много деца загубиха родителите си. Едно детенце, колкото нея (посочва дъщеря си, която е около 3-годишна, облегната на рамото му), дойде и ме прегърна с една кифла в ръката. Обърнах се, за да не вижда сълзите ми”, спомня си един от спасителите, преглъщайки емоцията си.

Снимка: стопкадър/видео NOVA

И допълва: „Ние бяхме надежда за тези хора навсякъде, където сме били. Видяхме много мъка в очите им, много хора има под развалините. В лагера, в който бяхме, имаше страшно много колеги от почти всички държави. Благодарение на четириногите ни приятели спасихме хора. Любовта към близките ме накара да се върна”.

Спасителите пътували с автобус, два джипа и единствената в България офроуд линейка, пригодена за спасителна дейност в подобна ситуация. Пристигнали след 32 часа шофиране, пише NOVA.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/733634501798538/

Ето какво разказва един от българските доброволци:

„Беше доста тежко, никой от нас не бе отивал на бедствие от такъв мащаб. Имаше квартали, които буквално бяха изравнени със земята. Получавахме задачи от оперативния център, правехме оглед на местата и там, където намирахме хора, подавахме информация, за да могат специализирани екипи да ги извадят. Имаме потвърдени 31 случая на живи хора, които са извадени по наша информация, от тях 12 са открити с кучето”.

Задържаха турски строител, престорил се на жертва на земетресенията

Снимка: стопкадър/видео NOVA

Водачът на кучето казва, че то е трябвало да минава през парчета желязо. Работило е със специални обувки от кевлар, за да не си нареже краката.

Студът, умората и стресът са били изпитания за спасителите ни.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.