Сигнализирай!

Милиони са раздадени за спешните ремонти на язовирите, резултатът обаче е почти невидим

Gospodari.com
Gospodari.com
14.02.2023 г.
21
0

Милиони са раздадени за спешните ремонти на язовирите, резултатът обаче е почти невидим.

Казусът със спешните ремонти на държавни и общински язовири ни връща две години назад към скандалите и пет години към отпуснатите милиони за ремонти на 414 обекта. Към този момент ремонтираните язовири са 98, а държавното предприятие „Монтажи“ ЕАД е раздало милиони на подизпълнителите.

Откриха сериозни злоупотреби при разходването на 500 млн. лева за ремонт на язовири (видео)

Скандалът с ремонтите на язовирите бе едно от разкритията, изстреляли във властта бившия служебен министър на икономиката и впоследствие премиер Кирил Петков, припомня „Сега“. Тогава той показа абсурден ремонт на обекти и отчете, че при отпуснати общо 630 млн. лв. финансиране има завършени едва 10 обекта.

„Реално се работи само по 100 обекта“, каза през лятото на 2021 г. Петков.

Финансовите отчети

През 2021 г. Кирил Петков изброи 6 фирми – контрагенти, но списък с имената им така и не бе оповестен. Разбраха се само двама от най-големите изпълнители – „Ковел-Про“ и „Абак ДС“ с по 134 и 41 договора с „Монтажи“ ЕАД. Първата е получила поръчка на стойност 367 милиона лева, а втората за 125 милиона. Финансовите отчети на двете фирми показват, че голямата публична инвестиция е довела до рязко увеличаване на приходите и печалбите им. А самото дружество „Монтажи“ отчита много скромни резултати с минимална печалба от 320 000 лв. през 2021 г. Според последния подробен финансов отчет в Агенцията за публичните предприятия  и контрол за деветмесечието на 2022 г. показва, че има малка печалба и през 2022 г. Отново се отчитат големи вземания от клиенти – 250 млн. лв., и от предприятия в групата – 93 млн. лв.

Три язовира, за които са похарчени милиони, на практика са безстопанствени (видео)

До днес едва 10 от спешните ремонти са завършени с окомплектована документация. Други 88 са приключени на фаза ремонтни дейности и очакват изготвяне на документи. Общо на 141 язовира са открити строителни площадки, заедно със завършените. А одобрените проекти са 223. Колко време ще е необходимо на държавната „Монтажи“ ЕАД да приключи заданието, можем само да гадаем.

Видео: Министерство на икономиката

 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.