Сигнализирай!

Какво си обещават българите в началото на 2023 година? 

Gospodari.com
Gospodari.com
14.02.2023 г.
17
0

Какво си обещават българите в началото на 2023 година? Отговор търсят социолозите от агенция "Галъп".

Според изследователите, последните три години са намалили ентусиазма на българите, а може би и техните мечти.

При социализма ли сме живели по-добре – какво показват фактите? (видео)

"Вероятно и заради ограниченията, в които живяхме, сега не са толкова много онези, които си обещават повече дисциплина през започналата година. Мнозина си обещават да харчат по-малко, но преди три години спестовниците са били повече. Може би на фона на инфлацията, обещанието да харчиш по-малко започва да звучи все по-нереалистично", посочват социолозите в материала си.       

Обещанията към себе си

Цели 73,6 на сто от хората у нас сега са си обещали, че в започналата година ще казват по-често „Обичам те“. 10,3% по-скоро няма да го правят, а останалите се колебаят в отговора си. На прага на 2020 г., романтиката е била в почти същите рамки.

89,8% от българите казват, че ще отделят повече време за близките си хора през 2023 г. Около 5,6 на сто по-скоро не възнамеряват да го правят, а останалите се колебаят.

81,8% си обещават повече усмивки и това е почти толкова, колкото и преди три години.

За съжаление, по-плахи се оказват очакванията за сбъдването на мечтите в сравнение с началото на 2020 г. На прага на 2023 г. сбъдване на поне една мечта си обещават 68,5%, а преди 3 години готови за сбъдване на мечти са били – 73,1%. Очаквано, кризисните времена у нас като че ли разколебават и упованието в бъдещето и в себе си.

61,2 ще ограничат – поне на думи – вредните си навици. Любопитно е, че рез 2020 г. готови да си наложат самодисциплина са били 69,2 на сто от участвалите в проучването. Ограниченията, впрочем, са по-присъщи за хора на по-зряла възраст и с по-висок образователен статус.

Други 47,7% от българите си обещават да харчат по-малко от обикновено. Преди три години обаче са били с няколко пункта повече. Явно след ограниченията от Covid-19 е време не за самодисциплина, а за обратното.

В благотворителна инициатива казват, че ще участват 51,1%, а 56,2 на сто – че ще засадят дърво. И по двете обещания през 2020 г. хората у нас са били доста по-ентусиазирани.

Друг любопитен факт е, че няма голям ентусиазъм и за осиновяване на бездомно животно. Това си обещават 29%, а за четене на книга – 44,5 на сто.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.