Сигнализирай!

Сеизмолог разкри колко земетресения са регистрирани у нас миналата година (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
14.02.2023 г.
41
0

Сеизмолог разкри колко земетресения са регистрирани у нас миналата година - около 40 на брой, коментира доц. Пламена Райкова пред NOVA.

Сеизмологът коментира, че сеизмологичната обстановка в България в момента е спокойна. На наша територия няма регистрирани земетресения през последните 24 часа. През изминалата седмица е имало слаби трусове, с магнитуд между 2 и 2,7. Най-силният от тях е 3,2 по Рихтер. През цялата година са наблюдавани такива земетресения. През 2022 г. у нас са регистрирани около 40 земетресения, от които най-мощното - с магнитуд 4,5. Това е обичайно, средно силно земетресение, споделя Райкова.

Сеизмолог разкри колко земетресения са регистрирани у нас миналата година
Снимка: NOVA

Тя допълва, че епицентърът на труса в Турция е бил на повече от 1000 км от нас. "Земетресението в Румъния е на дълбочина от 10 км. Сравнително плитко е и не е свързано с Вранча, в друга сеизмогенна зона с относително слаба сеизмичност. С магнитуд 5,2, то беше усетено слабо във Видин, Враца и София. За нашата територия, тъй като трусовете са относително плитки, оповестяването може да допринесе за паника, защото говорим за секунди преди реализиране на земетресението", обясни Райкова.

Земетресение разтресе Румъния

Според нея споменатите земетресения нямат връзка помежду си. Тя подчертава, че правилната реакция при трус е важна и обучението трябва да започне от училище. "Трябва в такъв случай да сме до стабилна стена, но да няма неща, които да ни затрупат. Хората не бива да са близо до прозорци, нито да се тича по стълбите, а да се изчака", призова сеизмологът.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.