Сигнализирай!

Радев награди Иво Папазов - Ибряма с орден „Кирил и Методий“ (снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
15.02.2023 г.
49
0

Радев награди Иво Папазов - Ибряма с орден „Кирил и Методий“. На традиционната церемония в Гербова зала на Президентството държавният глава удостои с отличието дейци на културата, науката, образованието и медицината.

С орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен държавният глава удостои Петър Горанов, Отец Александър Чъкърък, проф. Диана Петкова и проф. д-р Димитър Димитраков. Почетен знак на президента Румен Радев връчи на  инж. Тодор Тошев и на Иво Папазов – Ибряма.

Образование

Петър Горанов бе удостоен от президента за значим принос в образованието. Той е със заслуги в областта на качественото обучение по металообработващи машини, техника и дървообработване, както и в развитието на извънкласните форми на обучение по машинно конструиране, фотография, ракетомоделизъм и корабомоделизъм, гражданска защита. Горанов има и над 50-годишна активна народополезна читалищна дейност.

Медицина

Проф. д-р Димитър Димитраков бе отличен за големите си заслуги за развитието на специалността „Нефрология“ в медицината в България. Проф. Димитраков въвежда профилираното обучение по вътрешни болести в Медицински университет – Пловдив и основава първата профилирана Клиника по нефрология.

Наука

Проф. Диана Петкова има особено значим принос за развитието на областите биохимия и биофизика. Нейните открития дават на медицината механизма за лечение на заболявания като инсулт и инфаркт.

Култура

Отец Александър Чъкърък получи държавното отличие за своите заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство. Отец Чъкърък е роден в Одрин, където през 2003 г. започва работа като свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“. Заедно с баща си обединяват местната българска общност и изтъкнати общественици от Одрин. По негова инициатива храмът е реставриран и осветен на 9 май 2004 г.

Почетни отличия

Почетните отличия получиха инж. Тодор Тошев и Иво Папазов - Ибряма. Световноизвестният музикант получи отличието си за разпространението в цял свят на богатите културни традиции на България. Както и по повод 70-годишнината си.

Инж. Тошев бе отличен за заслугите му в областта трансфер на технологии и лицензионно дело. Както и за развитието на патентното дело, икономиката и върховите технологии. Той е директор на дирекция „Патенти, лицензии и промишлено коопериране” от 1972 г., а от 1985 г. става първи заместник генерален директор на Института за изобретения и рационализации.

Снимки: БулФото

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.