Сигнализирай!

Делата за престъпления, извършени от непълнолетни, ще се разглеждат с предимство

Gospodari.com
Gospodari.com
15.02.2023 г.
31
0

Делата за престъпления, извършени от непълнолетни, ще се разглеждат с предимство и при закрити врата. Това предвиждат част от измененията и допълненията на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), приети от правителството, пише в. Дневник.

От прокурорите и разследващите органи в рамките на досъдебното производство по такива дела ще се изисква специална подготовка или достъп до ефективно специализирано обучение.

Промените предвиждат още изготвяне на характеристика на непълнолетния обвиняем. Целта е да се установят неговите специфични потребности по отношение на организацията на защитата, продължаване на образованието, обучението и ефективното връщане в обществото.

Снимка: iStock

Непълнолетния обвиняем ще има редица допълнителни права. Родител, попечител или лице, което по закон полага грижи за него, ще има възможност да получава пълна информация за правата му. Те ще могат да го придружават в съдебните заседания и при извършване на действията по разследването.

Новите разпоредби гарантират и защита на правото на личен и семеен живот чрез ограничаване на разпространяването на информация.

Снимка: iStock

Съдът остави в ареста тримата непълнолетни, убили мъж заради шише ракия (снимки)

Звукозапис и видеозапис ще се прави задължително при разпит на непълнолетен, задържан или обвинен за престъпление, за което се предвижда не по-малко от 10 години лишаване от свобода или друго по-тежко наказание.

Създава се нова уредба за "свидетел със специфични нужди от защита". Тя предвижда разпитът на такъв свидетел да се провежда при вземане на мерки за избягване на контакт с обвиняемия. Включително чрез видеоконференция или телефонна конференция.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.