Сигнализирай!

Испания прие закон, улесняващ промяната на пола в документите

Gospodari.com
Gospodari.com
17.02.2023 г.
27
0

Испания прие закон, улесняващ промяната на пола в документите, предава The Guardian.

Toва ще позволи на всеки над 16 години да промени законно регистрирания си пол,. Освен това новият закон ще облекчи ограниченията за абортите за лицата на 16 и 17 години. Испания ще стане и първата страна в Европа, която въвежда платен менструален отпуск.

Нов закон в Германия ще позволяза ежегодна смяна на пола?

Новият закон за транссексуалните беше приет въпреки протестите на феминистките групи, предупрежденията на опозиционните партии и на фона на напрежението между различните крила на ръководеното от социалистите коалиционно правителство.

Той обаче гарантира, че всеки над 16-годишна възраст ще може да промени пола си в официални документи без медицинско наблюдение.

Съдия обаче ще трябва да разреши промяната за непълнолетни на възраст между 12 и 14 години. А лицата на възраст между 14 и 16 ще се нуждаят от съгласието на своите родители или настойници. Такива промени няма да са достъпни за лица под 12-годишна възраст.

Законът също така предвижда забрана на конверсионната терапия, наказуема със солидни глоби. Той слага и край на публичните субсидии за групи, които „подбуждат или насърчават ЛГБТИ-фобията“.

Новият документ за абортите премахва мярка от 2015 г., въведена от консервативната Народна партия (ПП), която изисква жените на възраст 16 и 17 години да получат съгласието на родителите за аборти. Той също така анулира сегашния тридневен период за размисъл за тези, които искат аборт. И има за цел да направи много по-лесен за жените достъпът до аборт в държавни болници и клиники.

Гласуването в четвъртък въвежда до пет дни менструален отпуск за жени, които преминават през нетрудоспособен период. Според Испанското гинекологично и акушерско дружество една трета от жените изпитват дисменорея или болезнена менструация. Съпътстващите мерки включват безплатно предоставяне на безплатни хигиенни продукти в училища, затвори и центрове за жени.

Министърът на равенството на Испания Ирене Монтеро започна речта си пред Конгреса в четвъртък, като благодари на испанската ЛГБТК+ общността за помощта за приемането на закона. И за „спасяването на много животи“ по този начин.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.