Сигнализирай!

Вижте кое е най-безопасното място в самолета

Gospodari.com
Gospodari.com
17.02.2023 г.
58
0

Вижте кое е най-безопасното място в самолета.

Когато резервирате полет, вероятно не мислите кое място ще ви предпази най-добре при спешен случай. Повечето хора резервират места заради комфорта, например място за краката или лесен достъп до тоалетни. Редовните пътници пък обикновено резервират място възможно най-близо до предната част, за да могат да слязат по-бързо.

Рядко резервираме полет с надеждата да получим едно от средните места на последния ред. Е, познайте какво? Тези седалки са статистически най-безопасните в самолет, пише CNN Travel.

Снимка: iStock

Пътуването със самолет е безопасно

Пътуването със самолет е най-безопасният вид транспорт. През 2019 г. в света са регистрирани близо 70 милиона полета. Смъртните случаи са само 287, уточнява авторът.

Според анализ на данните от преброяването на Националния съвет по безопасност на САЩ вероятността за фатален край в самолет е около 1 на 205 552 в сравнение с 1 на 102 в кола.

Въпреки това авторът обръща внимание на фаталните пътни произшествия.

В средата, отзад

Струва си да се помни, че инцидентите по самото си естество не отговарят на стандартите. При катастрофата на United Flight 232 през 1989 г. в Сиукс Сити, Айова, 184 от 269 души на борда оцеляват при инцидента. Повечето от оцелелите са седели зад първа класа, към предната част на самолета.

Независимо от това, разследване на TIME, което обхваща 35-годишни данни за авиационни инциденти, установява, че средните задни седалки на самолет имат най-нисък процент смъртност: 28%, в сравнение с 44% за седалките в средната пътека.

Това логично също има смисъл. Седенето до ред за изход винаги ще ви осигури най-бързия изход в случай на спешност, но при условие, че от тази страна няма огън. Крилата на самолета съхраняват гориво, така че това дисквалифицира средните изходни редове като най-безопасната опция.

В същото време, да сте по-близо до предната част означава, че ще бъдете засегнати преди тези отзад, което ни оставя с последния ред за изход. Що се отнася до това защо средните седалки са по-безопасни от седалките до прозореца или до пътеката, тоест, както може да очаквате, поради буфера, осигурен от хората от двете страни.

NASA и Boeing разработват пътнически самолет с по-ниски емисии (видео)

Снимка: iStock

Някои извънредни ситуации са по-лоши от други

Типът извънредна ситуация също диктува оцеляването. Разбиването в планина ще намали експоненциално шансовете за оцеляване, както се случи през 1979 г. в Нова Зеландия. Полет TE901 на Air New Zealand се разби в склоновете на планината Еребус в Антарктика, убивайки 257 пътници и екипаж.

Кацането в океана с носа напред също намалява шансовете за оцеляване, както се вижда от полет 447 на Air France от 2009 г., при който загинаха 228 пътници и екипаж.

Пилотите са обучени да минимизират потенциалния риск при извънредно събитие, доколкото могат. Те ще се опитат да избегнат удара в планини и ще търсят равно място, за да кацнат възможно най-нормално. Техниката за кацане във вода изисква оценка на условията на повърхността и опит за кацане между вълните при нормален ъгъл на кацане.

Самолетите са проектирани да бъдат много здрави при извънредни ситуации. Всъщност основната причина кабинният екипаж да ни напомня да държим предпазните си колани затегнати не е поради риска от катастрофа, а поради „турбуленция в чист въздух“ , която може да се изпита по всяко време на голяма надморска височина. Именно това метеорологично явление може да причини най-много щети на пътниците и самолетите.

Производителите проектират нови самолети с повече композитни материали, способни да издържат на стреса по време на полет. При тези конструкции крилата не са твърди и могат да се огъват, за да поемат екстремно натоварване и да предотвратят структурна повреда.

Снимка: iStock

Има ли значение типът на самолета?

Разбира се, има определени променливи, като въздействието от скоростта на въздуха. Въпреки това, физиката на полета е горе-долу еднаква във всички самолети.

Като цяло по-големите самолети ще имат повече структурен материал и следователно повече здравина. Те могат да осигурят някаква допълнителна защита при спешен случай. Но това отново зависи от тежестта на инцидента.

Това не означава, че трябва да резервирате следващия си полет с най-големия самолет, който можете да намерите. Пътуването със самолет остава много безопасно. Затова по-добре помислете какъв филм ще гледате, докато пътувате.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.