Сигнализирай!

Трите най-големи предприятия за дървесина спират работа (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
19.02.2023 г.
25
0

Трите най-големи предприятия у нас, които стоят зад половината производство на дървесина в България, затварят врати, показва NOVA.

От Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост посочват, че причините са липсата на суровина и непосилно високите цени на дървесината през последната една година.
Друга причина е спекула с цените на дървесината.
По техни данни прекратяването на дейността ще засегне близо 5000 работещи в сектора.

В сферата на Горското стопанство и Горската промишленост в България работят над 60 000 души. Голяма част от тях са застрашени от загуба на работата си, без да имат алтернатива.

Милиони са раздадени за спешните ремонти на язовирите, резултатът обаче е почти невидим

„Част от дървесината постъпва в дървопреработвателния бранш, друга част отива за местното население за огрев. Голяма част отива и за Гърция за горене. Интересно е, че в момента Гърция като част от ЕС е наложила забрана за износ на обла дървесина. Докато нашата дървесина отива в техните печки, вместо да отива за произвеждане на продукти с висока добавена стойност и дълъг жизнен цикъл, каквито са дървесните продукти.”, казва Петър Дишков, представител на камарата.

Това довежда до двойно увеличение на цената и на дървата за огрев, и на дървесните плоскости, използвани в мебелната промишленост.

„Бизнесът, браншът категорично не иска изсичане на старите гори, което се чува от популистите. Напротив, ние искаме единствено и само устойчиво управление на горите, развитие. Това трябва да е както за дърводобивните фирми, за да могат те да инвестират, да се развиват, да имат прогнозируемост. Tрябва да е и за дървопреработвателите, защото този бранш е изключително важен. Това е реално, към което Европа се стреми.”, допълни още Дишков.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.