Сигнализирай!

Нидерландия свива броя на руските дипломати заради шпионаж

Gospodari.com
Gospodari.com
20.02.2023 г.
19
0

Нидерландия свива броя на руските дипломати заради шпионаж.

Външното министерство на страната обяви експулсирането на няколко руски дипломати и затварянето на търговската мисия на Русия в Амстердам. Това се случва с обвинение към Москва, че използва дипломатическо прикритие за шпионаж, предава France24.

България гони 70 руски дипломати (видео)

Това е последното развитие в спора за неуспеха на Русия да предостави визи на нидерландски дипломати за персонала на посолството им в Москва и консулството в Санкт Петербург. Поради липса на персонал консулството ще затвори в понеделник, но посолството ще остане отворено, се казва в изявлението на ведомството.

Нидерландия многократно се е опитвала да намери решение на спора, се казва в изявлението на министерството.

„Недопустимо е Русия да се опитва да постави шпиони в Холандия под дипломатическо прикритие“. Това написа в Twitter външният министър Вопке Хоекстра в събота.

„Ето защо ние ограничаваме броя на руските дипломати в страната ни".

Руските дипломати, на които е наредено да напуснат, имат две седмици, за да го направят. А търговската мисия на Русия в Амстердам ще бъде затворена от вторник.

Хоекстра заяви пред холандската телевизия NOS, че очаква около дузина руски дипломати да напуснат страната.

Затварянето на търговската мисия на Русия е "отговор на продължаващите нарушения на международните права на човека" от Москва, посочва министърът в отделно писмо до парламента. Тя ще остане затворена, "докато Руската федерация спре да нарушава забраната за атаки срещу цивилно население и структури" в Украйна.

Нидерландия изгони 17 руски дипломати малко след нахлуването в Украйна през февруари миналата година. Така в страната бяха останали 58 други.

В отговор Русия изгони 15 нидерландски дипломати и оттогава преговорите за назначаване на нови дипломати във всяка страна се провалиха.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.