Сигнализирай!

Връщат месечната карта за една линия в София, вижте кога

Gospodari.com
Gospodari.com
20.02.2023 г.
17
0

Връщат месечната карта за една линия в София, вижте кога.

Предложението за възстановяване на месечната карта за една линия в градския транспорт на София бе прието на заседание на общинската комисия по транспорт. Това научаваме от публикация на в. Дневник. Връщането на талона за 10 пътувания, обаче не бе обсъдено.

Цената на картата остава същата - 23 лева персонална и 28 лева неперсонална за наземния транспорт. Съответно 35 лева и 42 лева за метрото.

8 млн. лева по-малко приходи ще има Центърът за градска мобилност (ЦГМ) с връщането на месечната карта за една линия, посочи Зафир Зарков от ГЕРБ.

Снимка: iStock

Не бе прието предложението на Георги Георгиев от ГЕРБ да отпадне глобата от 3 лева, ако пътуващият не е валидирал превозния си документ. Иво Божков от "Демократична България" предложи глобата да не отпада, а да се отложи за началото на следващата година. Калоян Паргов от БСП подкрепи тази идея.

"Липсата на глоба намалява броя на валидациите, а с тях се задейства застраховката при евентуален инцидент. Чрез валидирането се получава информация откъде се качва пътникът и точно къде се прекачва на друго превозно средство от градския транспорт. На тази база може да се синхронизира графикът на автобусите, трамваите и тролейбусите, така че пътникът да не вижда как заминава превозното средство, а то да го изчака", обясни Зарков.

Реформата в столичния градски транспорт разгневи столичани

Валидацията трябва да е задължителна, потвърди и Борис Бонев. Тя не поражда финансов проблем за пътниците като спирането на месечната карта. Крайното решение ще бъде избрано на водещата комисия по местно самоуправление.

Очаква се на сесията на Столичния общински съвет на 23 февруари предложението за връщане да бъде одобрено. Ако това стане, този вид карта трябва да влезе отново в употреба от 15 март.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.