Сигнализирай!

Арестуваха танкер с руски петрол, заобикалящ западните санкции

Gospodari.com
Gospodari.com
22.02.2023 г.
10
0

Арестуваха танкер с руски петрол, заобикалящ западните санкции, предава Mediapool.

Радарът на европейските власти беше привлечен от интересно явление днес. Забелязан е "сенчест флот" от стотици танкери, които руските петролодобивни компании са събрали, за да пренасят петрол, заобикаляйки западните ограничения.

Снимка: iStock

Албанската полиция задържа танкер под либерийски флаг, заподозрян в транспортиране на санкциониран петрол с руски произход.

Това е първият арест след влизането в сила на ембаргото на ЕС върху петрола и петролните продукти от Руската федерация. Действията се развиват на пристанището Дуръс на Адриатическо море. Това съобщава руското издание РБК, като се позовава на изявление на властите.

Въз основа на разузнавателни данни се провежда операция "Ембарго" във второто по големина пристанище на Албания. Според тях руски петрол е попаднал в кораба в резултат на претоварване от друг танкер. "Имаше подозрение, че тази петролна пратка е била изнесена от страни, подложени на петролното ембарго, а именно Русия", се казва в изявление на полицията.

Полицаите установили, че петролът се транспортира без необходимата документация. Екипажът на танкера е задържан за извършване на следствени действия.

Руските петролни компании биха могли общо да имат на разположение "сенчеста флотилия" от до 600 кораба, от които около 400 петролни танкера. Това изчислява търговската компания за суровини Trafigura. По оценка на VesselsValue създаването на "тайния флот" е струвало най-малко 2,2 милиарда долара. От тях 1,4 милиарда долара са похарчени за закупуване на петролни танкери.

Вносът на руски петрол за ЕС се срива, къде отиват количествата?

Един собственик на такива кораби вече е идентифициран от властите на ЕС. Това е регистрираната в Дубай SUN Ship Managermen, на която държавната "Совкомфлот" предаде почти всичките си танкери през април 2022 г. - общо почти 100 броя. Според изданието Politico ЕС обмисля санкции срещу компанията, обвинявайки я, че помага на Русия да заобиколи санкциите.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.