Сигнализирай!

Международната федерация на журналистите прекрати членството на Русия

Gospodari.com
Gospodari.com
22.02.2023 г.
19
0

Международната федерация на журналистите прекрати членството на Русия, предава "Дневник".

Действията на МФЖ идват след като в началото на месеца журналистически профсъюзи от Финландия, Норвегия, Дания и Исландия обявиха, че ще напуснат Международната федерация на журналистите в знак на протест срещу извършваната от нея, по думите им, "порочна дейност". В това число, защото е било позволено на журналистите от руските държавни медии да останат членове.

"МФЖ е организация, изградена върху международната солидарност, на принципите на сътрудничество между профсъюзите-членки и зачитане на правата на всички журналисти. Действията на Руския съюз на журналистите при създаването на четири клона в анексираните украински територии ясно разбиха тази солидарност и посяха разделения между сестрински синдикати", каза в изявление президентът на организацията Доминик Прадали.

Ръководителят на Съюза на руските журналисти заяви пред държавната информационна агенция ТАСС, че този ход нарушава устава на МФЖ. Както и че ще навреди финансово на световната организация, защото вече няма да получава значителни членски вноски от Русия.

Русия осъди журналист за публикация в социалните медии

Членовете от северноевропейските страни обвиниха организацията в недемократични действия, неетични финансови практики. Както и в това, че е позволила на представителите на руските държавни медии да запазят членството си.

Лидерът на Норвежкия журналистически съюз Даг Идар Трюгестад каза, че профсъюзите от години се борят за въвеждане на демократични правила за изборите в организацията, както и за прозрачност във вземането на решения и на харченето на средства.

Международната федерация на журналистите е най-голямата глобална профсъюзна федерация на журналистически профсъюзи в света. Тя представлява повече от 600 хил. медийни работници от 187 организации в 146 страни. Федерацията е асоцииран член на ЮНЕСКО и представлява журналистите в ООН от 1953 г.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.