Сигнализирай!

Всеки трети възрастен човек в Европа не спортува достатъчно

Gospodari.com
Gospodari.com
22.02.2023 г.
21
0

Всеки трети възрастен човек в Европа не спортува достатъчно. За това алармира Световната здравна организация (СЗО).

Почти всеки трети възрастен в Европейския съюз не спортува достатъчно. Това се посочва в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Световната здравна организация (СЗО). Той е публикуван в петък, 17 февруари.

Защо над 70% от българите не спортуват?

Организацията препоръчва 150 минути физическа активност с умерена интензивност всяка седмица. Почти половината от анкетираните (45%) съобщават, че никога не правят упражнения или не спортуват.

Ниските нива на физическа активност също така са често срещани сред подрастващите, особено момичетата.

Само 17,6% от момчетата и 9,6% от момичетата съобщават за поне един час умерена до интензивна физическа активност на ден, според препоръката на СЗО. Ситуацията не се подобрява с възрастта: само една четвърт от хората над 55 години спортуват поне веднъж седмично.

Жените видимо са по-малко активни от мъжете. Социално-икономическият статус също влияе върху физическата активност. Само 24% от хората, които се обявяват за работническа класа, казват, че спортуват поне веднъж седмично, в сравнение с 51% от хората в по-заможните социални категории.

Пандемията от Covid-19 влоши още повече ситуацията. Докато затварянето подтикна някои възрастни да спортуват повече, за повечето се случи точно обратното. Повече от половината европейци са намалили активността си и само 7% планират да бъдат по-активни след края на пандемията, се казва в проучването.

Ако всички отговарят на препоръчаните от СЗО нива на активност, повече от 10 000 преждевременни смъртни случая на хора на възраст 30-70 години биха могли да бъдат предотвратени всяка година. Очакваната продължителност на живота ще се увеличи със 7,5 месеца за тези, които са недостатъчно активни. Освен това държавите-членки на ЕС ще спестят 0,6% от бюджетите си за здравеопазване, се казва в доклада.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.