Сигнализирай!

Прокуратурата си изми ръцете за делата за каналджийство (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
22.02.2023 г.
18
0

Прокуратурата си изми ръцете за делата за каналджийство, на фона на тяхното нарастване, коментира Mediapool.

Държавното обвинение няма вина, че се сключват споразумения с обвиняеми за каналджийство и наказанията са леки. Сделките се одобряват от съда, позволени са от закона и пестят време. Не е виновно и ако броят на разкритите престъпления е малък. Разследванията са работа на МВР.

В този дух се изказа в сряда говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя даде пресконференция след като два дни подред вътрешният министър Иван Демерджиев и президентът Румен Радев критикуваха държавното обвинение. Критиката е заради споразумение отпреди няколко месеца със сочения за организатор на трафик на мигранти Виктор Кузмов. В момента той е в ареста по обвинения, свързани със смъртта на 18-те афганистанци, които се задушиха в камион, изоставен край софийското село Локорско миналия петък.

Снимка: Facebook Прокуратура на Република България - Пресцентър

Демерджиев попита преди няколко дни как МВР да се бори с каналджиите след като масово ги осъждат по споразумение. Той посочи, че Кузмов е бил осъден само на пет месеца по две различни дела за трафик. Той е сключил сделка, одобрена от съда, и месец след изтичане на присъдата му се случва трагедията край Локорско. От думите на Милева се разбра, че той реално е лежал само месец и половина, тъй като е приспаднат и предварителният арест след задържането му.

Демерджиев: Имаме огромен ръст в присъдите за каналджийство (видео)

"Показателно е, че в други държави за същите престъпления се получават десетки години затвор. А при нас трафиканти, заловени от органите, но получили споразумение с прокуратурата, получават – виждате, до 5 месеца. И това е покана към тях отново да извършват същите престъпления", възмутен е и президентът Радев.

Позицията на Прокуратурата

Милева заяви, че споразумението е описана в Наказателно-процесуален кодекс (НПК) процедура, по която се гледат редица наказателни дела. Тя посочи, че то е доказало своята ефективност през годините, защото най-вече спестява време. Говорителката на Иван Гешев все пак припомни, че споразумението е забранено при извършване на тежки престъпления.

"Преди да се произнесе съдът, проверява самото споразумение и ако прецени, че противоречи на закона и морала, съдът не одобрява споразумението. В този смисъл не може да се направи заключение, че постигнатата чрез споразумение бързина е за сметка на усещането за справедливост у гражданите", заяви Милева.

Това са последствията от закриването на спецпрокуратурата

Милева не забрави да повтори и любимата през последните месеци опорка на държавното обвинение, че след закриването на спецпрокуратурата не се разследват престъпни групи, а престъпността се увеличава. Преди дни Гешев бе още по-директен и заяви, че трагедията край Локорско е пряк резултат от ликвидирането на специализираните институции.

Докато съществуваше спецпрокуратурата редовно изпозлваше споразумения, за да приключва делата си. Съгласно закона, наказанията на призналите се за виновни всеки път бяха намалявани.

Делата за каналжийство нарастват

Цялото това неглижиране на темата се случва на фона на нарастващите досъдебни производства за каналджийство. Делата от този тип характер са се увеличили четири пъти за четири години.

Сийка Милева, изнесе данни за миналата година, според които този вид дела са били 2626, а през 2019 г. – едва 670, което е четири пъти по-малко. За същия период има пък чувствителен спад в резултатите срещу организираните престъпни групи, тъй като за 9 месеца от миналата година са били образувани едва 51 досъдебни производства, докато през 2020 г. са били три пъти повече.

Говорителят побърза да се защити, че разкриването на престъпления е работа на МВР и службите за сигурност, измивайки ръцете на Държавното обвинение.

„Политически твърдения, че прокуратурата сключва предимно споразумения, освен че показват непознаване на законите на страната и не отговарят на истината, и пряко засягат принципа на разделение на властите“, каза Милева.

Трябва ли да има промени в Наказателния кодекс?

След няколко трагични инцидента със загинали полицаи още лятото Демерджиев внесе в парламента промени в НК за завишаване наказанията за каналджийство. Те не бяха гласувани от предишното събрание. Най-вероятно ще влязат в дневния ред на следващото, но не може да се каже дали ще бъдат приети в предлагания от МВР вид.

Министър Крум Зарков заяви, че в правосъдното министерство се прави анализ на текстовете от НК, засягащи каналджийството.

"Процесът е много тежък. Всеки ден от много години на границата се води сложна борба. От една страна за недопускане на мигранти, а от друга - за сигурността на същите мигранти. Едно е сигурно - институциите трябва да работят заедно, а законът да е адекватен", категоричен е той.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.