Сигнализирай!

Глобиха медии, отразявали критично земетресенията в Турция

Gospodari.com
Gospodari.com
23.02.2023 г.
19
0

Глобиха медии, отразявали критично земетресенията в Турция.

Турският медиен регулатор глоби три телевизионни оператора за тяхното отразяване на земетресението в южната част на страната, което уби повече от 42 000 души. Това заяви номиниран от опозицията член на неговия борд, критикувайки решението.

Ердоган сравни щетите от земетресенията с атомна бомба

На Halk TV, Tele 1 и FOX бяха наложени глоби, изчислени въз основа на приходите им за предходния месец. Те са за докладване на недостатъци в реакцията на правителството при земетресението, пише The Guradian.

Трите канала са известни с редакционни линии, критични към турския президент Реджеп Ердоган. А Halk TV е силно привързана към партията CHP, основната опозиция в Турция.

Ердоган отприщи широкообхватни репресии след неуспешния преврат през 2016 г. Това постави голяма част от медиите под контрола на правителството и неговите бизнес съюзници.

Той ще се кандидатира за преизбиране тази година, а справянето на неговата администрация със земетресението се превърна в ключово бойно поле. Много бедни семейства се нахвърлиха срещу правителството, че не успя да достигне до тях и да спаси близките им от развалините.

Основният опозиционен лидер, който върви рамо до рамо с Ердоган в социологическите проучвания, оглави критиките.

През октомври Турция прие закон, наказващ разпространението на „фалшиви новини“ с до три години затвор. Според "Репортери без граници", южната ни съседка е класирана на 149 от 180 места за свобода на печата през 2022 г.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.