Сигнализирай!

Ежедневната употреба на марихуана повишава риска от сърдечни заболявания, според проучване

Gospodari.com
Gospodari.com
24.02.2023 г.
19
0

Ежедневната употреба на марихуана повишава риска от сърдечни заболявания, според проучване.

Новото изследване на Националния институт за здравеопазване в САЩ ще бъде представено в неделя на годишната среща на Американския колеж по кардиология, пише bTV.

Според изследването, направено сред 1 милион души в САЩ, всекидневната употреба на марихуана може да повиши риска от коронарна болест на сърцето.

Коронарната артериална болест се причинява от натрупване на плаки по стените на артериите, които доставят кръв към сърцето. Тя се нарича още атеросклероза и е най-често срещаният тип сърдечно заболяване. Данните са на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Симптомите включват стенокардия или болка в гърдите, чувство на слабост, замаяност или гадене в стомаха, усещане за недостиг на въздух.

Снимка: iStock

„Все повече доказателства сочат, че канабисът не е напълно безвреден и може действително да причини сърдечно-съдови заболявания“. Това казва водещият автор на изследването д-р Ишан Паранджпе, лекар в Станфордския университет.

Новото проучване е направено на базата на пет категории. Ежедневни потребители, седмични потребители, месечни потребители. Използвалите марихуана веднъж или два пъти за три месеца и такива, които никога не са използвали.

Нова технология може да помогне за първия в света лек за сърдечни удари

Снимка: Pixabay

Употребяващите марихуана ежедневно са с 34% по-склонни да бъдат диагностицирани с коронарна артериална болест, отколкото тези, които никога не са употребявали марихуана.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.