Сигнализирай!

Meta прекрати договора на Telus за модерацията на Фейсбук

Gospodari.com
Gospodari.com
25.02.2023 г.
20
0

Meta прекрати договора на Telus за модерацията на Фейсбук. Това разкри в социалната мрежа журналистът Атанас Чобанов.

“Възраждане” се борят против еврото с евро (видео)

"Блага вест: Meta а прекратила договора си с Telus България и модерацията на български, руски и турски се пренася в Германия от месец юли. Дотогава модерацията е ограничена до педофилия, терористично съдържание, призиви за убийства и самоубийства, но не на политически лица. Модифицирани са и алгоритмите. Суспендирани са суперакаунтите - профили с богата история, чиито доклади тежат повече и могат да ви пратят в карцера без модерация. С една дума: Победихме!", четем в поста на Чобанов.

"Оказа се, че заради икономии, модерацията била смесена: българи с руски език модерирали и на руски, а руснаци модерирали на български, щото нали е кирилица. Факултетът по руска филология работел модератор, прочее…", сподели още той.

Господарите

От началото на войната в Украйна ние от “Господарите” се намираме в карцера на Фейсбук. След ясното изразяване на активната ни позиция против агресията, и постоянното публикуване на материали от световни медии, доказващи красноречиво, че Русия е агресор, множеството критични коментари и репортажи по темата и разкриване на фалшива пропаганда, през последната година аудиторията, до която стигаме във Фейсбук намаля с цели 90%. Дали това е умишлено цензуриране на съдържание на проактивна медия от страна на модераторите на Фейсбук за България не знаем, може да е просто съвпадение продължаващо около две години.

С началото на войната в Украйна, да това там е ВОЙНА, не военна операция и освободителна акция, та с началото на войната в социалните мрежи у нас нахлуха цели армии от тролове с руски знамена, руски Z-ове и портрети на профила. Повечето от тях – привърженици, а дори и членове на проруската партия “Възраждане”. Те обиждаха, заплашваха и докладваха публикациите на всеки, позволил си открито да се обяви срещу войната. Така успяха да заглушат журналисти, политици, граждански активисти и явно цели медии. А от Фейсбук вместо да блокират очевадно фалшивите профили, блокираха авторите на постове, получили доклади. Това ни накара да се разровим по-дълбоко в дълбините на социалната мрежа и да проучим кой точно модерира фейсбук в България.

“Възраждане” и ГЕРБ с еднакви тролски постове срещу Асен Василев 

Telus Bulgaria

През 2019 година компанията “Телъс Интернешънъл България” сключва договор с “Фейсбук” за модерация на съдържанието на територията на България. Това означава, че част от екипа на голямата аутсорсинг компания участва пряко в модерирането на съдържанието.  И то как, а?!

Но да видим кой всъщност работи в Телъс България.

Справка в Търговския регистър ни води до няколко интересни имена:

Ксавиер Марсенак е бил част от борда на директорите на Телъс от 2018 до март 2022 година. Съпругата му Олга Марсенак е рускиня. Те двамата са основатели на предизвикалия протести бизнес проект “Насекомо” – ферма за насекоми край София.

Зад бранда “Телъс” в България стои и още едно юридическо лице – “Колпойнт Ню Юръп”. Начело там е същият френски гражданин Ксавиер Марсенак. Въпросната компания е получила близо милион и половина лева от държавния бюджет по данни на Стража. Всички, платени по време на управлението на ГЕРБ. 

Интересно какви ли услуги е извършвала фирмата в полза на управляваното от носителя на Златен скункс Божидар Лукарски министерство на икономиката, за да си заслужи милион и половина от бюджета.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.