Сигнализирай!

Хърватският финансов министър: Инфлацията нямаше нищо общо с въвеждането на еврото (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
25.02.2023 г.
24
0

Хърватският финансов министър: Инфлацията нямаше нищо общо с въвеждането на еврото. Марко Приморац говори пред Нова и препоръча на България да продължи пътя си към еврозоната.

Само за 10 години, след като стана член на Европейския съюз, Хърватия прие еврото и влезе в Шенген.

Иван Гешев се жалва с видеоизявление във Фейсбук (видео)

Хърватският финансов министър: Инфлацията нямаше нищо общо с въвеждането на еврото (видео)

"Първо искам да поздравя българското правителство за това, че се е посветило и полага усилия по пътя на България към еврото. Да, ние бяхме на една писта. Когато говорим за Хърватия обаче, бих искал да кажа, че може би едно от най-важните неща беше политическата стабилност в страната и отдадеността, с която работехме по пътя към еврозоната. Ние си поставихме 1 януари 2023 г. като дата, от която искаме да приемем еврото и въпреки всички предизвикателства. Въпреки COVID кризата, например, когато всички ни казваха, че ще изпуснем момента, ние започнахме още по-усилено да работим. Успяхме да изпреварим ситуацията и да направим всичко възможно да изпълним критериите", казва Приморац.

Действията

"Направихме платформа, поканихме големите вериги да публикуват цените си в нея. И създадохме така наречения "бял" списък, за да промотираме добрите практики. А не да сочим с пръст грешните. Очаквахме всички да се присъединят, но засега са го направили едва три от веригите. Но ние към момента имаме между 7 и 10 големи търговски вериги, така че числото не е толкова малко", споделя финансовият министър.

"До момента сме наложили глоби за над 400 000 евро. И в крайна сметка не се оказа общ феномен на поскъпване, а на нелоялни практики. И открихме начин да го контролираме, така че процесът да преминава гладко. Целта на проверките и санкциите не беше да пълним държавната хазна, а да сме сигурни, че никой повече няма да се възползва от ситуацията и да увеличава цените, за да си вдига печалбата."

Инфлацията

"Инфлация на практика почти не съществува. Тя е близо до нулата. Да, има инфлационен натиск. Тарифите на енергоизточниците се увеличиха, което се отрази и на другите цени, но това няма нищо общо с еврото. Същият процес тече и в държавите, които все още не са приели еврото. Там цените също скачат. Сигурен съм, че цените и в България се покачват, а вие все още не сте въвели еврото. Инфлацията в момента се наблюдава навсякъде по света. Каква ще бъде тя през март, април, май? Никой не може да каже със сигурност сега. Но нашата инфлация в момента се очаква да бъде малко над средната за страните от еврозоната", споделя Приморац.

Когато става дума за намаляване на ефекта от инфлацията, рестриктивната монетарна политика е най-ефективна. В това е убеден той. 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.