Сигнализирай!

САЩ обяви нови мегасанкции срещу Русия

Gospodari.com
Gospodari.com
24.02.2023 г.
24
0

САЩ обяви нови мегасанкции срещу Русия.

Държавният департамент на САЩ отбеляза в петък първата годишнина от руската инвазия в Украйна, санкционирайки повече от 60 висши руски служители и предприятия, управляващи програмата за ядрени оръжия на страната, пише в. Дневник.

Една година война. Една година безумство (Коментарът на „Господарите“)

Руски министри, включително вицепремиерът Татяна Голикова и министрите на енергетиката, на националните ресурси, на гражданската отбрана, на науката, на културата, на спорта и на комуникациите, както и близо 50 регионални губернатори са включени в санкциите. В ограничителните списъци попадат и десетки други руски длъжностни лица и организации. Забрани за издаване на визи получиха и 1219 руски военни.

За първи път са санкционирани и компании под шапката на "Росатом" - руската държавна корпорация, управляваща гражданската и военна атомна енергетика.

Това са поделения на фирмата "Уматех". Те произвеждат въглеродни влакна и други подобни материали, които се използват най-вече в отбранителната и космическата индустрия.

Финансовото министерство на САЩ въведе санкции срещу 11 банки и други финансови институции. Сред тях Московската кредитна банка, "Банка "Санкт Петербург", "Уралсиб", "Зенит" и МТС Банк. Списъкът включва също Lanta-bank, Metallinvestbank, банките Levoberezhny и Primorye, SDM-bank и Уралската банка за реконструкция и развитие (UBRD).

Нови санкции са насочени към металургичния и минния сектор на икономиката на Руската федерация.

Списъкът включва санкции на 22 лица и 83 организации. Днешното действие, заедно с допълнителни мерки, предприети от Държавния департамент, Министерството на търговията и Службата на търговския представител на САЩ, в координация със съюзниците и партньорите от Г-7, допълнително изолира Русия от международната икономика и възпрепятства способността на Русия да получи капитал, материали, технологии и подкрепа, които поддържат войната срещу Украйна, която уби хиляди и разсели милиони хора. Това се посочва в съобщение на финансовото министерство на САЩ.

Освен това, докато Русия търси начини да избегне санкциите и контрола върху износа, правителството на САЩ засилва усилията за противодействие на подобно укриване по света. Днешното действие включва посочване на над 30 физически лица и компании от трети държави, свързани с усилията на Русия за избягване на санкции, включително такива, свързани с трафик на оръжие и незаконно финансиране. Докато руските банки, представляващи над 80 процента от общите активи на руския банков сектор, вече са обект на американски и международни санкции, OFAC днес определя над дузина финансови институции в Русия, включително една от десетте най-големи банки по стойност на активите. Известно е, че санкционираните участници се обръщат към по-малки банки, както и към фирми за управление на богатство в опит да избегнат санкциите, докато Русия търси нови начини за достъп до международната финансова система.

„Докато украинският народ продължава храбро да защитава родината и свободата си, Съединените щати се гордеят да подкрепят Украйна чрез икономическа помощ, помощ за сигурност и хуманитарна помощ“, казва министърът на финансите Джанет Л. Йелън.

200% мито на алуминия

САЩ налагат и мито от 200% върху алуминия и изделията от него, произведени в Русия. Руският алуминий се произвежда от държавната корпорация "Русал", която представлява около 6% от световното производство на алуминий. Доставките за САЩ представляват 7% от приходите на "Русал" през първата половина на 2022 г.

Арестуваха танкер с руски петрол, заобикалящ западните санкции

Търговски ограничения

Министерството на търговията на САЩ пък добави в списъка си с търговски ограничения компании от Китай, Канада и Франци. Те са подпомагали руската отбранителна промишленост. 79 от тях са базирани в Русия, пет - в Китай, две - в Канада. Седалищата на три от санкционираните предприятия са във Франция, Люксембург и Нидерландия. Фирмите в списъка нямат право да получават стоки и технологии с произход от САЩ.

Всички санкционирани са били определени съгласно изпълнителна заповед, разрешаваща "санкции по отношение на определени вредни чуждестранни дейности" на руското правителство, се казва в съобщение на Държавния департамент.

Засегнати са и сътрудници на руския президент Владимир Путин. Сред тях Олга Скабеева, водещ пропагандист на държавната телевизия. И Олег Романенко, който беше назначен да наблюдава украинската атомна електроцентрала "Запорожие", превзета от руските части в началото на войната.

Санкции са наложени на фирми, занимаващи се с производство или ремонт на военна техника.

Съгласно санкциите всяка американска собственост, притежавана от лица, определени или контролирани от тяхно име от гражданин на САЩ, се блокира.

ЕК наложи нов пакет от санкции срещу Русия, засегнат е и Иран (видео)

Великобритания пък се прицели в шефове на "Газпром" и "Росатом"

Лондон също добави 80 лица към санкционния си списък. Сред тях са вицепремиерът Александър Новак, шефът на "Аерофлот" Сергей Александровски; директорът на авиационния комплекс "Ростех" Анатолий Сердюков, изпълнителният директор на "Росатом" Алексей Лихачов, главния изпълнителен директор на "Газпром експорт" Елена Бурмистрова, председателят на борда на директорите на "Газпром" Виктор Зубков.

Наложена е забрана за износ в Русия на всичко, което може да се използва за бойни действия". Това се казва в съобщението на сайта на британското външно министерство.

"Става дума за резервни части за самолети, радиооборудване, електронни компоненти, които могат да бъдат използвани в руския военно-промишлен комплекс и по-специално за производството на безпилотни самолети", се посочва в документа.

Съединените щати ще продължат да налагат разходи на Русия, докато тази война продължава, заявиха от финансовото министерство.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.