Сигнализирай!

Европейците вече си дават сметка, че войната в Украйна е война срещу Европа (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
25.02.2023 г.
21
0

Европейците вече си дават сметка, че войната в Украйна е война срещу Европа. Ако утре Русия реши да прекъсне бойните действия, това е краят на войната. А ако Украйна реши да прекъсне бойните действия, това ще е краят на Украйна.

Ето какви са новите санкции на ЕС срещу Русия

Снимка: iStock

Това коментира пред БНТ политологът Иван Кръстев.

Кръстев смята, че поне в следващите 12 месеца по-скоро ще ескалира, отколкото ще се успокоява и това се усеща от всички.

"Предполагам, сте гледали внимателно обръщението на руския президент от преди три дни. Там не става дума за това, че войната трябва да спре. Става дума за това, че войниците имат право на две седмици отпуска на всеки шест месеца. Това е съобщение за война, която няма да спре", казва политологът.

Санкциите и шокът

"Руската икономика се оказа по-издръжлива, отколкото много хора вярваха в началото, когато се поставяха икономическите санкции", казва Кръстев.

"15 млн. души в момента не живеят в Украйна там, където са живели. Има градове, които просто ги няма. 90% от всички сгради в Мариупол са унищожени. Според мен тази човешка страна, степента на разрушението, е нещо, което не е достатъчно интересно на хората. Защото истината е, че ние в началото изведнъж се шокираме. Но след това тоя шок ни идва повече и се опитваме да не говорим за тия неща.

"Светът не е на страната на Русия. Светът просто иска тази война да свърши, без да се интересува как тя ще свърши. И нямаме право дори да се сърдим на хората. Обикновено европейските дипломати, когато отидат на далечно място, преди още да са видели какво става, предлагат войната веднага да свърши и да спре да се дава оръжие и на двете страни. В този смисъл това е европейска война и тя показва още нещо, показва, че Европа е загубила усещането си за центъра. Вече не всичко, което се случва в Европа, е глобална политика.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.