Сигнализирай!

Изстрелват първата в света 3D принтирана ракета (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
25.02.2023 г.
16
0

Изстрелват първата в света 3D принтирана ракета. Зад нея стои компанията Relativity Space.

https://www.youtube.com/watch?v=kz165f1g8-E

Базираният в Калифорния стартъп наскоро получи лиценз за изстрелване от Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA). И дори насрочи дата за изстрелване. Ако всичко върви по план, първото изстрелване на Terran 1, наречено GLHF (съкращение от Good Luck, Have Fun), ще се състои на 8 март 2023 година. То ще бъде от стартов комплекс 16 в Кейп Канаверал, Флорида и ще бъде предавано на живо в интернет.

Огромен пожар в най-голямата нефтена рафинерия на Мексико (видео)

Опитът

Изстрелването ще бъде първият опит на Relativity да излезе в орбита. Ракетата е проектирана да носи полезен товар до 2756 килограма. Не е изненадващо, че стартъпът няма да изпрати клиентски товар в космоса като част от първия си полет.

Relativity описва Terran 1 като най-големия 3D принтиран обект, който ще се опита да извърши орбитален полет. Двустепенната ракета е висока малко над 33 метра, широка е 2,28 метра и тежи малко над 9200 килограма в сухо състояние. Масата ѝ е 85 % отпечатана на 3D принтер, но Relativity се стреми в крайна сметка да достигне 95 %.

Конструкция

В борбата с гравитацията на ракетата ще помагат девет двигателя Aeon на първата степен и още един Aeon Vac на втората степен. Ракетата ще се захранва от комбинация от течен кислород и течен природен газ. Стартъпът заяви, че техните двигатели ще могат по-лесно да преминат към метаново гориво за бъдещи мисии до Марс.

Наследникът на Terran 1, Terran R, беше представен през 2021 година. Тя ще бъде с размери малко над 65 метра височина, близо 5 метра широчина и ще може да извежда повече от 20 тона товари в ниска околоземна орбита. Очаква се 3D принтираната и напълно използваема за многократна употреба ракета да бъде изстреляна през 2024 година.

Съоснователят и главен изпълнителен директор Тим Елис, бивш служител на Blue Origin, заяви, че достигането до този момент е било наистина лудо пътуване и е било много по-трудно, отколкото някога си е представял.

"Пред Relativity Space има много светло бъдеще", добави той.

Другият съосновател на Relativity, Джордан Нун, е работил в Blue Origin и SpaceX, преди да помогне за създаването на стартъпа.

Relativity реши да се откаже от последния статичен тест на първата степен на ракетата. Говорител на компанията заяви пред SpaceNews, че Relativity е трябвало да прецени плюсовете и минусите на допълнителното износване от още един изпитателен полет спрямо повишената вероятност да се наложи прекъсване на първия опит за изстрелването на ракетата.

Източник: Kaldata

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.