Сигнализирай!

Американски експерти: COVID-19 е изтекъл от лаборатория

Gospodari.com
Gospodari.com
27.02.2023 г.
20
0

Американски експерти: COVID-19 е изтекъл от лаборатория. Това съобщава "Дневник", позовавайки се на американския вестник "The Wall Street Journal".

COVID-19 най-вероятно се е разпространил поради изтичане от лаборатория в Китай. До този извод стигнаха експерти от министерството на енергетиката на САЩ.

Министерството отговаря за работата на националната мрежа от лаборатории, някои от които се занимават с изследвания в областта на биологията.

"Министерството на енергетиката вече е съгласно с ФБР, че вирусът вероятно е започнал да се разпространява поради инцидент в лаборатория в Китай", пише "The Wall Street Journal".

Заключението е направено след преглед на нови разузнавателни данни. ФБР стигна до подобен извод, използвайки собствени източници, през 2021 г., припомня вестникът.

Консенсус за произхода на COVID-19 сред американските институции няма досега. Четири правителствени агенции, както и специално сформирана група от разузнавателни специалисти, клонят към теорията за естествения произход на вируса. Две американски министерства още не са стигнали до еднозначно заключение.

Новите изводи за изкуствен произход на вируса предизвикаха искания за нови разследвания и за реакция от страна на американското правителство.

Републиканският сенатор Том Котън призова правителството да предприеме действия срещу Китай, за да се "потърси отговорност от Китайската комунистическа партия, за да не се случи това отново".

Китай мълчи за масовите смъртни случаи от Covid

Сенатор Джош Хоули заяви, че ще внесе отново законопроект, изискващ повече информация за това какво е научило правителството на САЩ за произхода на пандемията от COVID-19.

"Американският народ заслужава пълната истина за произхода на COVID. (...) Отново ще внеса законопроект, който да направи докладите на правителственото разузнаване на САЩ за COVID отворени за хората", написа той в Twitter.

В началото на пандемията тогавашният американски президент Доналд Тръмп многократно изрази версията за "лабораторния" произход на коронавирус. То го наричаше "китайския вирус".

Световната здравна организация, съвместно с китайските власти, организира мисия за изследване на произхода на коронавруса в Китай през 2021 г., но без да стигне до категорични изводи. Преди седмица генералният директор на здравната агенция на ООН Тедрос Гебрейесус съобщи, че е изпратил ново писмо до Пекин. То е с молба за сътрудничество за изясняване на произхода на инфекцията.

COVID-19 започна да се разпространява през 2020 г. Първите масови случаи бяха регистрирани в китайския град Ухан в края на 2019. СЗО все още не е отменил предупреждението за пандемия, като инфекцията продължава да се разпространява. Последната голяма вълна премина през Китай през декември и януари, като по независими оценки е причинила смъртта на между 1 млн. и 1.5 млн. души.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.