Сигнализирай!

Грета Тунберг поведе протест срещу незаконни вятърни турбини в Норвегия

Gospodari.com
Gospodari.com
27.02.2023 г.
28
0

Грета Тунберг поведе протест срещу незаконни вятърни турбини в Норвегия, предава France24.

Тя и десетки други активисти блокираха входа на норвежкото министерство на енергетиката в понеделник. Демонстрантите се обявиха срещу вятърните турбини, които все още са поставени на територия за отглеждане на северни елени, въпреки съдебно решение.

Арестуваха Грета Тунберг на протест в Германия (видео)

„Не можем да използваме така наречения климатичен преход като прикритие за колониализма“. Това каза Тунберг пред телевизия TV2, докато блокираше вратите на министерството в Осло.

„Климатичен преход, който нарушава правата на човека, не е климатичен преход, достоен за това име. Ето защо трябва да се противопоставим на нарушенията на човешките права, които се случват тук“, заяви шведската климатична активистка.

Активистите протестират срещу продължаващата работа на вятърни турбини в региона Фосен в западна Норвегия. Това се случва повече от година след забележително решение на Върховния съд на Норвегия.

Съдът установи, че проектът нарушава правото на саамските семейства да практикуват своята култура на отглеждане на северни елени.

Коренно малцинство от около 100 000 души, разпространено в северните части на Норвегия, Швеция, Финландия и Русия, саамите традиционно живеят от отглеждане на северни елени и риболов.

В присъдата си от октомври 2021 г. 11-те съдии от най-висшия съд в страната единодушно постановиха, че разрешителните за отчуждаване и експлоатацията за изграждането на 151-те турбини са невалидни.

Те обаче не дадоха насоки какво да се прави с турбините, които вече работят.

„Ясно е, че когато нарушение на човешките права продължава повече от 500 дни във Фосен, е време да се въведат мерки“. Това изтъкна Ела Мари Хаета Исаксен, саамски музикант и активист, пред TV2.

В нощта между неделя и понеделник норвежката полиция отстрани насила дузина активисти, които от няколко дни окупираха антрето на министерството на петрола и енергетиката.

Представители на местното саамско малцинство настояват турбините да бъдат съборени. Норвежките власти досега са въздържали предприемането на действия и са наредили допълнителни оценки.

Министърът на петрола и енергетиката пък призна в понеделник, че случаят е "тежко бреме" за пастирите на саамски елени.

„Но въпреки че Върховният съд установи, че издадените разрешителни нарушават правната защита на пастирите на северни елени, той не е взел решение какво ще се случи с турбините", каза той. „Това е, което сега се опитваме да определим. Промяната на разрешителните във Фосен изисква въпросът да бъде достатъчно проучен“.

В сградата, чийто вход беше блокиран в понеделник, се помещават няколко министерства. Това накара държавни служители от шест отдела да работят от къщи.

Снимки: Unsplash

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.