Сигнализирай!

Разследват предполагаеми злоупотреби с търговия на вредни емисии у нас

Gospodari.com
Gospodari.com
27.02.2023 г.
22
0

Разследват предполагаеми злоупотреби с търговия на вредни емисии у нас, предаде NOVA.

Европейската прокуратура обави, че е извършила повече от 40 обиска и проверки в България. Предполага се, че европейските фондове са ощетени с милиони евро. Разследват се частни компании в България. Подозрението е, че от 2017 година те са подавали фалшиви данни и са съобщавали по-ниски количества вредни емисии. Повече от 150 полицаи, служители на ГДБОП и ДАНС са участвали в проверките. 70 свидетели са били разпитани.

Припомняме, че в 10 области у нас се провежда специализирана операция на Главна дирекция “Борба срещу организираната престъпност” и ДАНС под надзора на Европейската прокуратура. Сред проверяваните обекти са топлофикационните дружества в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас. А също и ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Марица-3".

Масирана акция на спецслужбите в много градове на страната

Снимка: "Брикел" ЕАД

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев отказва подробности, докато операцията е в ход, БНР. Съобщи обаче, че повече от месец ГДБОП и ДАНС работят с Европейската прокуратура във връзка с акцията.

"От доста време работим по темата под ръководството и с указанията на Европейската прокуратура. Аз съм удовлетворен от нивото на взаимодействието тук. Имаше инициатива, която вярвам, че скоро ще приключи, да подпишем споразумение с Европейската прокуратура, което да урегулира още по добре отношенията ни. Не мога вляза в конкретика, нека ви я даде Европейската прокуратура, редно и правилно е така. Нашата работа е свършена, свършена е прецизно. В края на всичките действия прокуратурата ще даде подробности", обясни вътрешният министър.

Снимка: БулФото

По информация на bTV сигналът до Европейската прокуратура е подаден от България и той касае  завишени цени и злоупотреба с евросредства.

Акцията обхвана енергийни дружества в страната, за които се твърди, че са близки до бизнесмена Христо Ковачки.

Европейската прокуратура е независим орган на ЕС, отговарящ за разследването, наказателното преследване и предаването на съд за престъпления против финансовите интереси на ЕС, пише Капитал по темата. Сред тях трансгранична измама с ДДС на обща стойност поне 10 000 000 EUR. Включително и други видове измами, засягащи финансовите интереси на ЕС. Също престъпления, свързани с корупция, която уврежда или е вероятно да навреди на финансовите интереси на ЕС. Институцията преследва още присвояване на средства или активи на ЕС от публичен служител, пране на пари, придобити чрез измами с евросредства и  организирана престъпност с цел извършване на престъпления срещу бюджета на ЕС. Европейската прокуратура е компетентна и за всички престъпления, извършени с европейски средства след ноември 2017 г.

“Осемте кръга на Въглищната империя”. Фирми на Ковачки дължат данъци за над 330 млн. лв.

Връзката на Христо Ковачки

Ковачки има малко преки участия, но е сочен като контролиращо лице на големи въглищни централи, търговци на ток, топлофикационни дружества, газови търговци, ремонтни и строителни фирми. Най-големите производствени активи са "Брикел", "ТЕЦ Бобов дол" и димитровградската "Марица 3", както и топлофикациите в Русе, Плевен, Сливен, Перник, Габрово и Бургас. Под контрола му е и компанията, ремонтираща АЕЦ "Козлодуй" - "Атоменергоремонт". Именно двама бивши директори на ядрената централа - Александър Николов и Иван Генов, бяха санкционирани от САЩ по закона "Магнитски" този месец.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.