Сигнализирай!

В Румъния се разпространяват фалшиви новини за войната в Украйна

Gospodari.com
Gospodari.com
28.02.2023 г.
16
0

В Румъния се разпространяват фалшиви новини за войната в Украйна, пише Свободна Европа.

Чрез десетки публикации в социалните мрежи в Румъния бяха разпространени фалшиви новини. В тях се съобщава, че Букурещ изпраща войници по границата си с Молдова. Информация беше опровергана от Министерството на отбраната в Букурещ.

https://twitter.com/MApNRomania/status/1630481216704069632?t=92GmAea6kVmgMXJsqQjMyA&s=07

Според фалшивите новини румънската армия е разположила системи за противовъздушна отбрана по границата с Молдова.

По-късно дори е изпратила на там и танкове. В някои от публикациите дори се появяват твърдения, че румънски войски са навлезли на територията на Молдова.

Новината идва, след като преди седмици в България се разпространяваше фалшивата информация, че у нас се готви „мобилизация за българските мъже“.

Във всички фалшиви публикации в Румъния се съдържат и снимки. Те са стари, не са от описаните в тях места или изобщо не са снимки на румънската армия.

https://twitter.com/PStyle0ne1/status/1630109908615012352?t=UhEN6QpY5jXsHd1HiodFdA&s=07

Фалшив профил на Йордан Йовчев във Facebook разпространява руска пропаганда

От Министерството на отбраната посочват, че „не са били извършвани промени в позиционирането на системите за противовъздушна отбрана, както и на други части, свързани с отбраната на Румъния“.

От румънската служба на Свободна Европа отбелязват, че подобни фалшиви новини, свързани с армията, са започнали да се разпространяват в голям обем след началото на войната. За целта от Министерството на отбраната са изградили онлайн платформа, на която фалшивите новини се опровергават.

https://twitter.com/giammaiot2/status/1630654605653688320?t=mEpQgeiZ9iWRF67M7foZug&s=07

Фалшиви новини в Румъния има още за задължителна мобилизаци. Също за потенциална атака от страната към Русия, румънски войници, които се бият в Украйна, както и за т.нар. кемтрейлс. Освен в социалните мрежи фалшивите новини се разпространяват и от някои крайнодесни политици.

https://twitter.com/WorldNewsMedia4/status/1630570531648077824?t=isMlTehLlGzRy5P3MjApCQ&s=07

Фалшиви новини за готвено участие на български войници в Украйна, мобилизация, както и за т.нар. кемтрейлс – конспиративната теория, свързана с това, че от самолетите в небето, са следи от химически или биологични агенти, се разпространяват и в България. Кандидати на партия "Възраждане" обявяваха в кампаниите си за предишното народно събрание, че ще създадат комисия, която да разследва кемтрейлс в България.

От началото на войната в Украйна редица институции и организации, сред които Европейската комисия и НАТО, предупреждават за засилени кампании за дезинформация, които се използват от Русия.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.