Сигнализирай!

Милион и половина сгради в Истанбул пред опразване заради прогнозирани земетресения

Gospodari.com
Gospodari.com
01.03.2023 г.
25
0

Милион и половина сгради в Истанбул пред опразване заради прогнозирани земетресения в района Мармара, който включва мегаполиса.

„Около 1,5 милиона сгради, които се намират в рискови квартали на Истанбул, предвиждаме да пренесем в две резервни зони, които се намират на анадолския и на европейския бряг на мегаполиса. Около 300 хиляди други се налага да се трансформират възможно най-скоро. В рамките на министерството са подготвени проекти за трансформиране на 94 хиляди единици от сградния фонд. В проектите е включено използването на нови технологии, подходящи за съответните райони.“ Това заяви турският министър на екологията, градоустройството и климатичните промени Мурат Курум, цитиран от Dir.bg.

Арестуваха близо 200 души заради некачественото строителство в Турция

Посочените сгради не отговарят на стандартите за строителство и са под риск да пострадат при мощно земетресение.

Земетресението в Измир през 2020 година. Снимка: iStock

Разрушителните трусове от 6 февруари с епицентър град Кахраманмараш в Югозападна Турция изостриха страховете на хората. Бедствието, отнело над 45 000 души в Турция и Сирия изведе на преден план проблема с безопасността на сградите в големите градове. Това накара много жители на Истанбул да търсят алтернативни места за заселване.

Как турски град в епицентъра на земетресението остана непокътнат? (видео)

Алтернативен район

Една от алтернативните възможности според сеизмолозите е пограничният район Одрин. Той се намира далеч от линията на разлома, по който се прогнозира евентуално силно земетресение в Истанбул. А надморската му височина и и каменистият терен са дадености, които ограничават риска от унищожителни земетресения. Брокери съобщават за засилено търсене на недвижими имоти и в други селища в Одринско от страна на истанбулчани. Експертите очакват, че това ще повиши цените на недвижимите имоти в областта.

„След земетресенията от 6 февруари в Южна Турция се наблюдава бум в търсенето на недвижими имоти - жилища и парцели - от страна на много жители на Истанбул в окръзите Лалапаша и Сюлоглу. Хората се страхуват от земетресенията и затова търсят по-безопасни зони, където да могат да се заселят“, съобщават от Асоциацията на обществените консултанти по недвижими имоти - Тракия.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.