Сигнализирай!

Забранява ли Европейската комисия розовото ни масло?

Gospodari.com
Gospodari.com
01.03.2023 г.
20
0

Забранява ли Европейската комисия розовото ни масло?

Подобни твърдения се разпространяват от кметове и производитли. Както установи проверка на FactChesk.bg обаче, в момента тече преразглеждане на нормативната уредба за етеричните масла. С нея ще се постигне по-добра защита и регулация.

За готвената „забрана“първо съобщи кметът на Казанлък Галина Стоянова. Пред Bulgariq On Air тя заяви, че „промяната касае етеричните масла и всички земеделски продукти, от които се извличат етерични масла, да бъдат контролирани по реда на химичните продукти, наред с петрола и всички вредни продукти.“

Жители от региона на Павел Баня протестират срещу местен завод (видео)

Според твърденията на кмета на Казанлък и производителите на розово масла етеричните масла в момента се разглеждат като земеделски продукти. Същото твърдят от Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“ (БНАЕМПК). А също и от други подобни организации и асоциации в Европа. Това, пак според самия бранш, етеричните масла се разглеждат като естествени земеделски продукти. От това следва, че е некоректно да се разглеждат заедно с химичните и синтетичните вещества – дори когато имат подобен на тях състав. В действащото в момента европейско законодателство етеричните масла. Сред тях е и розовото масло, са определени и се регулират като химични вещества. 

Етеричните масла - химически вечества, а не земеделски продукт

Маслата произлизат от естествени продукти, но представляват тяхната летлива част, която се получава чрез дестилация или пресоване. Според дефиницията на етерично масло, предоставена от Европейската агенция по химикалите, полученият от тези процеси продукт съдържа главно летливи въглеводороди. Това са органични съединения, които влизат в състава и на вещества като пропан-бутана например.

В сега действащия европейски Регламент относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси (по-познат като CLP) етеричните масла също са споменати като „химично наименование“, което да се използва вместо обозначенията на химичните съставки на конкретното вещество.

iStock
Отговорът на ЕК

Само по себе си обаче това не означава автоматично въвеждане на някакви ограничения. В отговор на запитване на FactCheck Европейската комисия посочва, че „определянето като химично вещество само по себе си не води до никакви ограничения. Tо е само отправната точка за оценка на възможните рискове и предпазни мерки.“ С тази оценка са свързани и планираните промени в законодателството на ЕС. На този етап не засягат статута и дефинирането на етеричните масла.

България се сети да пази киселото мляко и бялото сирене като национална марка след 14 години членство в ЕС

Промените, които се предвиждат в сектора, са свързани с преразглеждане на законодателството на ЕС относно класифицирането на опасностите от химичните вещества, етикетирането и опаковането на химикали, както и тяхната регулация.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.