Сигнализирай!

Какво ще правим със софийските отпадъци?

Gospodari.com
Gospodari.com
02.03.2023 г.
29
0

Какво ще правим със софийските отпадъци? Съществува проблем със сметоизвозването и управлениетo на отпадъците в София, показва "Дневник".

Ситуацията се усложнява след като столичния кмет Йорданка Фандъкова обяви преди няколко дни, че проектът за инсинератор, където битовият отпадък трябваше да бъде изгарян, пропадна.
Причината е, че Върховният административен съд отстрани класиралия се на първо място консорциум "RDF пауър плант София 2021", тъй като не покрива поставените изисквания.

Към момента няма предоставено алтернативно решение от страна на парламентарните групи. Такова се очаква след сформирането на съвет по време на предстоящите есенни избори за местна власт.

“Морската столица” Варна потъна в боклуци (видео)

Понастоящем битовите отпадъци от металните кофи се събират от фирми на братя Домусчиеви, Румен Гайтански-Вълка и на бившите собственици на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов. Договорите им със Столична община на стойност 425 млн. лв. са с давност до 2025 г.
Камиони закарват боклука в с. Яна, където за 300 млн. лв. е построен модерен завод за преработката му в изсушен отпадък - RDF. След това, този отпадък трябваше да се връща в София, където да се изгаря в инсинератора на "Топлофикация София", чието изграждане пропадна.

Какво следва

В момента има временно решение, което извозва отпадъка за изгаряне към циментовите заводи "Холсим" и "Девня цимент" чрез камиони.
Фандъкова предлага част от авансовото финансиране за инсинератора да се пренасочи към изграждането на жп линия от завода в с. Яна до най-близката жп гара. Това ще позволи извозването да се извършва с влакове.

Йорданка Фандъкова / източник: bulphoto

Столична община продължава да търси възможности за завършването на проекта за RDF-инсинератор. В момента възможностите са две. Едната е финансиране по програма "REPowerEU". Това е европейски проект за преход от изкопаеми горива към чиста енергия за постигане на енергийна независимост.
Другият вариант е фирмата на ядрения експерт Богомил Манчев, която е втора в класирането, да обжалва прекратяването на обществената поръчка в КЗК и да получи правото да я изпълни. Това предложи общинският съветник от "Демократична България" Симеон Ставрев.

За експерта по управление на отпадъците Данита Заричинова от сдружение "За Земята", основният проблем в София е липсата на разделно събиране на боклука. В кварталите се събира основно смесен битов отпадък.

"Трябва да се извършат много резки промени в управлението на отпадъците на София и да не се инвестират пари в изгарянето им. Трябва да се вложи всичко необходимо в разделно събиране. Сега в завода в с. Яна се отделят за рециклиране под 10% от отпадъците", поясни тя.

Тя препоръчва изграждането на центрове, където жителите да изхвърлят опасни отпадъци, едрогабаритни мебели, електроуреди и др.
Същевременно да се поставят кафяви контейнери за хранителните отпадъци, от които да се произвежда биогаз и компост. За това може да се използва инсталацията в "Хан Богров" край София. Сега тя работи под половината от капацитета си, разяснява още Заричинова.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.