Сигнализирай!

ООН предупреждава за катастрофални заплахи за сирийските деца след труса

Gospodari.com
Gospodari.com
02.03.2023 г.
17
0

ООН предупреждава за катастрофални заплахи за сирийските деца след труса.

Изпълнителният директор на UNICEF Катрин Ръсел приключи днес двудневното си посещение в Сирия. Тя заяви, че "децата на Сирия вече са преживели неописуем ужас и мъка"

3,7 милиона деца в засегнатите райони на Сирия, оцелели след мощните земетресения на 6 февруари, са изправени пред няколко нарастващи заплахи. За това предупреди Катрин Ръсел в края на двудневно си посещение, съобщиха от ООН.

https://twitter.com/unicefchief/status/1631065499806187521

Европейският съюз смекчава санкциите към Сирия заради земетресението

Рисковете за децата са свързани с емоционалното и психологическо въздействие на земетресенията върху психиката им, както и повишената заплаха от зарази, предавани чрез контакт и вода. Разселването и липсата на достъп до основни услуги за семействата, останали уязвими от почти 12-годишния конфликт, също крият риск от създаване на продължаващи и усложняващи се катастрофи за децата.

„Децата на Сирия вече претърпяха неописуем ужас“, каза изпълнителният директор Катрин Ръсел. „Сега тези земетресения и вторични трусове не само разрушиха повече домове, училища и места за игра на децата, но и разбиха всяко чувство за безопасност“, каза още тя.

В Алепо Ръсел се срещна с деца във временен приют. Там повече от 250 деца имат достъп до образование, мобилни здравни услуги, отдих и дейности за първа помощ.

В джамия в Ал Машарка Ръсел разговаря с майка на две деца на име Есраа, чийто съпруг е изчезнал по време на конфликта. Сега тя отглежда сама дъщерите си, които са на 10 и 11 години. Есраа е една от хилядите, загубили дома си след земетресенията. Тя и момичетата са прекарали две нощи в студа и дъжда, преди да намерят подслон в джамията. Сега те се издържат благодарение на парична помощ от UNICEF.

„По време на второто земетресение, което се случи преди седмица, дъщеря ми беше толкова уплашена и стресирана, че припадна“, разказва Есраа.

Ръсел посети и помпената станция, поддържана от UNICEF, която осигурява безопасна вода за около две трети от кварталите в Алепо. Сега много повече семейства са разселени и живеят в тесни условия във временни приюти. Осигуряването на постоянен достъп до чиста вода и канализация е от решаващо значение за предотвратяване на огнища на болести. Сред тях краста, въшки, холера и остра водниста диария.

https://twitter.com/UN/status/1631293911279837191

В северозападна Сирия UNICEF е достигнала до повече от 400 000 засегнати. Те са получили храна и вода, санитарни, хигиенни услуги и консумативи.

Земетресението от 6 февруари, което засегна и съседна Турция, е отнело живота на повече от 50 000 души. Почти 6000 са загиналите в Сирия.

По данни на ООН само в Сирия най-малко 8,8 млн. души са били засегнати от разрушителното земетресение.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.