Сигнализирай!

Председателят на ЕК фон дер Лайен иска да намали зависимостта на ЕС от Китай

Gospodari.com
Gospodari.com
18.04.2023 г.
28
0

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен говори днес пред Европейския парламент в Страсбург относно стратегията на блока спрямо Китай, показва DW.

В ЕС има нарастващ дебат за това как съюзът може да се справи с нарастващата сила на Китай. Той касае икономическата зависимост на блока от азиатския гигант.

„Китай вече обърна страницата на ерата на „реформите и отварянето“. Нацията се придвижва към нова ера на сигурност и контрол“, каза фон дер Лайен пред законодателите на ЕС.

Тя подчерта необходимостта от изграждане на „собствен отчетлив европейски подход“ за справяне с Китай. По думите ѝ, пълното отделяне не е осъществимо или желателно. Но подчерта необходимостта от намаляне на рисковете, свързани с взаимоотношенията с Пекин.

Урусла фон дер Лайен. източник: twitter

ЕС да се готви за пълно спиране на руския газ, обяви Урсула фон дер Лайен

През последните години ЕС засилва усилията си за осигуряване на равни условия за бизнес и инвестиционни връзки. Те засягат и намалянето на вноса на критични ресурси от Китай. Същото касае и основни сектори като енергетиката, фармацевтичните продукти и продоволствената сигурност.

На ниво ЕС Пекин се смята за „партньор, конкурент и системен съперник“ през последните години.

Двете страни всекидневно търгуват със стоки и услуги на стойност над 2,3 милиарда евро. Китай обаче се радва на огромен излишък, докато търговският дефицит на ЕС се е утроил през последното десетилетие.

Загриженост за Украйна и Тайван

Речта идва малко след като фон дер Лайен се присъедини към френския президент Еманюел Макрон на скорошно високопоставено държавно посещение в Пекин.

По време на пътуването председателят предупреди китайския президент Си Дзинпин да прекрати подкрепата си за войната на Русия в Украйна, като спре доставките на оръжие за Москва.

Европейските лидери търсят помощта на Си за прекратяване на войната. Но посредничеството на Пекин е проблемно, имайки предвид близкото приятелство на правителството с Москва.

ЕС също е разтревожен от военна ескалация в Тайванския пролив. Китайското управление гледа на самоуправляващия се Тайван като на китайска провинция и обеща да го обедини отново с континента, дори и чрез използване на сила.

Постоянно призоваваме за мир и стабилност в Тайванския проток. Категорично сме против всяка едностранна промяна на статуквото, по-специално чрез използване на сила.“, се изказва фон дер Лайен по този повод.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.