Сигнализирай!

Астрономи засякоха за първи път как звезда поглъща планета

Gospodari.com
Gospodari.com
04.05.2023 г.
10
0

Учени за първи път уловиха как звезда поглъща газов гигант с размерите на Юпитер, разкрива NOVA.

Изследователят Кишалей Дъ от Масачузетския технологичен институт забелязва експлозия от светлина през 2020 г., докато преглежда кадри от небето, направени от обсерваторията "Паломар" на Калифорнийския технологичен институт. В последствие той установява, че става въпрос за процес на поглъщане от звезда, с огромни размери.

Небесното тяло увеличава размера си в продължение на векове, докато използва горивото си. В даден момент става толкова голямо, че поглъща близката планета, намираща се в орбита. Космическата сцена се е разиграла преди около 10 000 - 15 000 години близо до съзвездието Орел, когато звездата е била на около десет милиарда години.

източник: istockphoto

Планета между Марс и Юпитер може да сложи край на живота на Земята

Феноменът показва мрачното бъдеще, което ще сполети собствената ни звезда - Слънцето. В даден момент то ще се превърне в червен гигант и ще "изяде" четирите планети в близост, измежду които е и Земята. 

"Ако е някаква утеха, това ще се случи след около пет милиарда години", казва съавторът на изследването Морган Маклауд от Центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън" в САЩ. 

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.