Сигнализирай!

Две суперземи откриха учените около съседна на нас звезда

Gospodari.com
Gospodari.com
04.05.2023 г.
11
0

Две суперземи откриха учените около съседна на нас звезда. Те се намират във вътрешната част на обитаемата зона на тяхната система. По-прецизните последващи наблюдения могат да ни дадат възможност да ги характеризираме по-добре и да оценим потенциала им за обитаемост.

Китай може да претендира за територии на Луната, твърди НАСА

Сателитът за изследване на транзитните екзопланети (Transiting Exoplanet Survey Satellite – TESS) търси екзопланети вече пета година. За целта четири камери наблюдават определени сектори от пространството. Целта е да измерват промените в светимостта на близките звезди. Тези промени в яркостта показват преминаването на планети около тях.

Детайли

След изстрелването си на 18 април 2018 г. TESS е заснел над 93% от небето от своята орбита около Земята. Преди няколко дни сателитът откри 329 потвърдени екзопланети. Сега в този списък се появиха две нови имена.

Екип, ръководен от Фелипе Мургас от университета Ла Лагуна в Испания, обяви, че е открил двете нови "суперземи". Те обикалят около близка звезда червено джудже, наречена TOI-2095. Счита се, че космическият обект, който е с около 56% по-малък от Слънцето, е на около един милиард години.

Суперземите

Да напомним, че в астрономията свръхземя е клас планети с маса, по-голяма от тази на Земята, но по-малка от тази на Нептун. Тези светове са интересни, тъй като в нашата галактика очевидно има много от тях и те са потенциално обитаеми. Суперземите също така са по-лесни за откриване от планетите от земен тип. Тъй като гравитацията им е по-силна и транзитът им (преминаването пред звездата им) е по-ясно изразен.

Най-близката до звездата екзопланета, намираща се на около 0,1 АЕ от нея, носи името TOI-2095 b. Според проучването тя е с около 25% по-голяма от Земята. И има температура около 74 °C. Изследователите пресметнаха, че планетата е около 4,1 пъти по-масивна от Земята.

Втората планета в системата, обозначена като TOI-2095 c, има радиус около 1,33 земни радиуса и обикаля на разстояние около 0,137 астрономически единици от своята звезда. Температурата ѝ е около 24 °C, а масата ѝ е 7,4 пъти по-голяма от тази на Земята.

Източник: Калдата

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.