Сигнализирай!

ЦРУ вербува руски шпиони с видео в социалните медии (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
16.05.2023 г.
19
0

ЦРУ вербува руски шпиони с видео в социалните медии. В него те призовават хората да се свързват с информация за икономиката на Русия и управлението на Владимир Путин чрез секретен интернет канал, съобщи bTV.

Клипът е придружен от кратък текст, в който се пояснява, че агенцията очаква да осъществи контакт с военни, специалисти от разузнаването, дипломати, учени и хора с информация за икономическата и политическата ситуация в Русия.

Снимка: iStock

„Свържете се с нас. Вероятно има хора около вас, които искат да чуят истината. Ние искаме“, се обръщат от ЦРУ към руснаците.

Във видеото мъжки глас разсъждава какъв е смисълът на героизма и отстояването на човешките права.

„Лесно ни манипулират с лъжи. Но знаем каква е реалността, в която живеем. И реалността, за която говорим шептейки“, казва мъжкият глас.

15 месеца след старта на войната в Украйна, видеоклипът приканва руснаците да станат информатори. Президентът Владимир Путин неведнъж е предупреждавал, че предателите ги грози затвор.

В същото време руснаци коментират, че клипът им изглежда като провокация от Федералната служба за сигурност на Русия.

Официалната позиция на Кремъл – „не съм обърнал внимание на това видео“, казва Дмитрий Песков.

Срамен провал. Руската пропагандна машина допусна огромен гаф

Снимка: iStock

Първоначално видеото е публикувано в Telegram, посочва CNN. Завършва с инструкции как да се свържете с ЦРУ анонимно и сигурно. По-късно е публикувано и в други социални медийни платформи, включително YouTube, Twitter, Instagram и Facebook.

Служители на ЦРУ, участващи в проекта, коментират, че руската инвазия в Украйна е създала историческа възможност „руснаците да дойдат при нас и да доставят информация, от която Съединените щати се нуждаят“.

Откакто Русия започна войната си срещу Украйна миналия февруари, разузнавателната общност на САЩ е „отворена за бизнес“, според директора на операциите в ЦРУ Дейвид Марлоу.

„Търсим по света руснаци, които са толкова отвратени от това, колкото и ние“, казва Марлоу през ноември.

Снимка: iStock

Бившият шеф на контраразузнаването на ЦРУ Джеймс Олсън похвали усилията на социалните медии и се съгласи, че днес е „вероятно най-добрият период за набиране на руснаци, който сме имали“.

„Сега има много недоволни руснаци“, казва той, „те се срамуват и са отвратени от това, което [Путин] прави на техните братя и сестри славяни в Украйна. Той унищожава Русия. Той убива руски момчета. И в Русия има добри хора, включително офицери от разузнаването, които искат да отвърнат на удара“.

И докато ЦРУ търси руснаци в чужбина, ФБР стартира подобен проект, насочен към руснаци в Съединените щати, посочва CNN.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.